29 Mart Cuma 2024
AnasayfaGüzellikTırnak BakımıTırnak Sararmasının Nedenleri

Tırnak Sararmasının Nedenleri

Tırnak Sararmasının Nedenleri

Tırnak Sararmasının Nedenleri arasında geçirmekte olduğumuz ve belki de fark etmediğimiz bir hastalığımızın habercisi olabilir. Tırnaklarımız vücudumuzun aynası gibidir. Bu nedenle tırnaklarımızda anormal bir farklılık var ise mutlaka bir doktora müracaat etmek gerekir.

Tırnaklardaki yaygın değişikliklerden birisi de tırnak sararmasıdır. Tırnakların sararmasının ana nedeni tırnak uzamasının durması ya da yavaşlamasıdır. Uzamayan tırnak yukarı doğru genişler, kalınlaştıkça da en ucundan sararmaya başlar.

Tırnak sararmasını önlemenin ilk yolu onlara iyi bakmaktır. Darbelerden korumak, tırnakların temas ettiği sıcak ve soğuk dengesini ayarlamak, tırnakları kimyasallardan uzat tutmak, besleyici kürler yapmak tırnaklarınızı korumanıza yardımcı olacaktır.

Tırnak sararmasının sebebi nedir?

Tırnakların sararmasının birçok sebebi vardır. İlk akla gelen durum tırnakların darbeye maruz kalmasıdır. Ağır bir cisim ile vurulan, ezilen, hızla bir yere çarpılan, kırılan tırnaklarda büyüme bir müddet duracağı için tırnak sararması meydana gelir. Fakat bu geçici bir durumdur.

Tırnak sararmasına sebep olan etkenler;

Tırnak boya ve cilaları: Kullanılan kimyasallar tırnağın nefes almasını engellediğinden tırnağın gelişimi durur ve sararmaya başlar. Tırnağınızdaki oje temizliğini günlük olarak yapmalısınız.

Besin Eksikliği: Yetersiz beslenme sonucunda vücutta demir ve çinko eksikliği oluşmuşsa tırnak sararması meydana gelir. Bu yüzden süt ürünlerinin tüketimine önem vermelisiniz.

Sigara Kullanımı: İki türlü etkisi bulunur. Öncelikle vücut tırnak bölgesine yeteri kadar kan pompalayamayacağı için tırnak zayıf kalır. İkincisi ise tütün içerisinde bulunan maddelerin sarartmasıdır.

Bazı Hastalıklar: Akciğer sorunları, tırnak mantarı, sarı tırnak sendromu gibi hastalıkların ilk etkisi tırnaklarda görülmektedir.

Tırnaklardaki sararmalar hastalık habercisi mi?

  • Tırnaklardaki sararma bazen başka bir hastalığın ya da o hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların etkisi ile de gerçekleşebilir.
  • Örneğin insülin iğnesi kullanan hastalarda tırnaklar daha hızlı sararmaktadır. Akciğer rahatsızlığı, sedef, romatizma problemi yaşayan kişilerde tırnaklar sararır.
  • Tırnak mantarı rahatsızlığı olan hastaların tırnaklarında sararma başlar. Tırnak mantarı ile tırnak sararması arasında sıkı bir bağlantı vardır.
  • Sarı tırnak sendromu denilen lenfatik damarlardan kaynaklanan tırnak rahatsızlığı tırnakların sararmasına sebep olmaktadır. Olağan dışı bir sararma ile karşılaşıldığında bunun mutlaka dermatoloğa gösterilmesi gerekmektedir.

Son olarak tırnaklarınıza manikür veya pedikür işlemi yaptırırken kullanılan malzemenin hijyen olmasına dikkat etmelisiniz.

Tırnak bakımı kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER