19 Mart Salı 2024
AnasayfaBebekHamilelik DönemiHamilelik Dönemi 19.Hafta

Hamilelik Dönemi 19.Hafta

Hamilelik Dönemi 19.Hafta

Hamilelik Dönemi 19.Hafta döneminde bebeğiniz büyümeye devam ediyor. O büyüdükçe siz de daha çok heyecanlanıyor ve onun hakkında her şeyi öğrenmek istiyorsunuz. Bu haftada bebeğinizin en çok merak ettiğiniz özelliği boyu ve kilosudur. Bebeğiniz bu hafta 13 ila 15 cm arasında uzamıştır. Kilosu ise 200 gram ya da 250 gram olmuştur. Bu haftadan itibaren bebeğinizin kilosu hızla artmaya devam edecek.

Bebeğinizdeki değişimler

  • Bu haftada bebeğinizin cildini koruyan Verniks tabakası gelişir. Bu tabaka onun cildini çatlaklardan ve çiziklerden koruyan tabakadır. Bebeğiniz buruşuk olmamasının sebebi, bu tabakanı onu koruyor olmasıdır.
  • 19 haftalık hamilelik döneminde bebeğinizin böbrekleri aktif hale gelir. Yani bebeğiniz artık idrarını yapabiliyor. Ancak steril bir ortamda bulunduğu için yapmış olduğu idrarda sterildir. İdrarını yaptığı anda içinde bulunduğu sıvıya karışır ve bu sıvı ile bebeğinizin vücuduna tekrar girer. Ancak idrarı steril olduğu için yutmasında herhangi bir sakınca yoktur.
  • Bu haftada bebeğinizin duyma özelliği çok gelişmiştir. Etraftaki bazı sesleri duyabilir, Konuşmalarınızı bile algılayabilir ancak en çok annenin sesini duyacaktır. Bu haftadan itibaren ona şarkılar söyleyebilir, müzik dinletebilir ve hikâye okumaya başlayabilirsiniz.
  • Bu haftada bebeğinizin sinir sistemi gelişmeye devam eder. İstemli ya da istemsiz hareketler yaptığında siz bunu an ve an hissedeceksiniz. Ancak bebeğinizin hareketlerini halen hissetmiyorsanız daha zamanınız var. Bu nedenle korkmanıza gerek yok.

Anne’ deki değişimler

  • 19 haftalık hamilelik döneminde anne karnı yaklaşık olarak 2 cm kadar daha büyür. Bu da dışarıdan bakıldığında daha net bir şekilde fark edilecektir.
  • Bu haftaya kadar anne adayları ortalama olarak 3,60 ila 6,30 kg almış olmalıdır. Daha fazla kilo aldıysanız, mutlaka bir diyetisyenden yardım almalısınız.
  • Bu haftalarda da anne adaylarında baş dönmesi normal bir durumdur. Bu şikâyetin en önemli sebepleri; rahmin kan damarına basınç yapması, ayağa hızlı kalkmak, kansızlık olması ve kan şekeri seviyesini düşük ya da yüksek olmasıdır.

19 Haftalık hamilelik dönemi için öneriler

  • Bu dönemde de bebeğinizin sağlıklı gelişimimi ve sizin kontrollü olarak kilo alabilmeniz için sık ve az yemeniz gerekir. Günde 5-6 öğün yapmalısınız.
  • Bu dönemde anne adayları genellikle bitkisel olan çayları ve ilaçları kullanmak isterler. Kabızlık yaşayan bir anne adayı içinde sinameki içeren bir çay tüketirse, rahmin genişlemesinden dolayı düşük yapma ihtimali olabilmektedir. Bu nedenle bitkisel ürünleri kullanamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.
  • Anne adayları bu dönemde günlük en az 1200 mg kalsiyum almalıdır. Bunun için süt ve süt ürünlerinin bol miktarda tüketilmesi gerekir.
  • Bu dönemde gerginliğiniz ve endişeleriniz biraz daha artacaktır. Diğer can sıkıcı bir duru ise kilonuzun artmasından dolayı moraliniz biraz bozulacaktır.
  • Bu dönemden itibaren yan yatmanız gerekir. Hem bebeğinizin hem de sizin rahatınız için en güzel pozisyon yan yatmaktır. Bacaklarınızın arasına yastık koyarak rahatlığınızı biraz daha arttırabilirsiniz.
  • Bu dönem, yolculuk yapmak için en iyi dönemdir ancak gittiğiniz yerler çok önemlidir. Yüksek rakımı olan yerlerde düşük oksijen basıncı olacağı için bebeğinizin ve sizin kötü etkilenmeniz söz konusu olabilir. Rakımı düşük olan deni kenarı yerlere gitmeniz de havanın sıcak olması nedeniyle rahatsızlık yaratabilir. Bu nedenle gideceğiniz yeri çok iyi belirlemeniz gerekir.

Hamilelik dönemi kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER