20 Nisan Cumartesi 2024
AnasayfaKadıncaKadın HastalıklarıFizyolojik Vajinal Akıntı

Fizyolojik Vajinal Akıntı

Fizyolojik Vajinal Akıntı

Üreme çağındaki kadınlarda görülen, kokusuz, kaygan ve şeffaf sıvılar fizyolojik vajinal akıntı olarak adlandırılmaktadır. Kadınlık hormonunun etkisiyle rahim ağzındaki servikal bezlerden ve vajen bölgesindeki bezlerden bu sıvının vücuda birçok faydası bulunmaktadır.

Örneğin cinsel ilişki sırasında kayganlığı sağlayarak cinsel ilişkiyi kolaylaştırmaktadır. Bunun dışında vajinanın dudaklarının birbirine sürterek tahriş oluşturmasını engellemektedir.
Menopoza giren kadınlarda östrojen hormonu salgılanması yavaşladığı için, vajinal akıntılar da azalmakta ve bu da vajinal kuruluk şikayetini doğurmaktadır.

Kadınların her ay gerçekleşen düzenli yumurtlama dönemi vardır. Yumurtlama dönemi yaklaştıkça, fizyolojik vajinal akıntılar iç çamaşırları ıslatacak kadar artabilmektedir. Yumurtlama gününde çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Her ne kadar çok salgılanırsa salgılansın, kokusuz ve renksizdir. Fizyolojik akıntılar kaşıntı ve tahrişe neden olmazlar. Bu akıntının miktarı her kadın için farklılık göstermektedir. Çünkü bu salgıların salgılanma oranı, rahim ağzında bulunan salgı hücrelerinin sayısına, östrojen hormonunun salgılanma miktarına ve rahim içi araç kullanımına göre değişmektedir.

Akıntıların genel sebepleri

Fizyolojik vajinal akıntı kadınların hormonlarının arttığı adet dönemlerinde, sağlıklı bütün kadınlarda oluşmaktadır. Bu akıntıların oluşmasının sebebi, menstrual siklusun (adet siklusun) denilen dönemde hormonlarda görülen artışlardan dolayı oluşmaktadır. Kokusuz, kaygan ve şeffaf olması nedeniyle kadınları çok fazla rahatsız eden akıntılar değildir ayrıca vücuda faydalılardır. Her zaman her kadında görülen bu akıntılar kadınların alışık olduğu bir durum olduğundan, kadınları çok fazla ekilemez fakat burada dikkat çekilmesi gereken önemli bir yer vardır.

Kadınların her zaman başına gelen fizyolojik vajinal akıntılar, kadınlarda sağlıksız akıntılar baş gösterdiğinde kadınların bunu normal algılamasına sebep olabilir. Unutulmamalıdır, fizyolojik akıntılar her zaman şeffaf, kokusuz ve kaygan olacaktır; kıvamı her zaman aynı olacaktır. Başka renkte, kokulu ve koyu kıvamlı akıntılar tehlike arz edebilir. Bu yüzden mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.

Bol Sağlıklı Günler Dileklerimizle…

Kadın hastalıkları kategorimizde yer alan tüm makalelerimiz bilgi amaçlı olup, tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Kendi sağlığınız için mutlaka doktorunuza kontrole gitmelisiniz.

Kadın Hastalıkları bölümümüzde yer alan makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER