8 Ekim Salı 2024
AnasayfaÇocukÇocuk EğitimiEvde Okul Öncesi Eğitim

Evde Okul Öncesi Eğitim

Evde Okul Öncesi Eğitim

Ebeveynler tarafından yapılan en büyük hata, çocuk eğitiminin okullarda ya da en erken anaokulunda başlayacağına olan inançlarıdır. Bu yanlış tutum çocukların ilk yaşlardaki eğitiminin yetersiz olmasına ve gelişim evrelerini eksik geçmesine sebep olmaktadır. Çocuk için ailede verilen ilk eğitim çok önemlidir. Ailesi tarafından evde okul öncesi eğitim alan çocukların ilerleyen zamanda daha fazla bilinçli oldukları görülmektedir.

İlk yaşlarda çocuğun en büyük öğrenme alanı sosyal çevresidir. Çocuk hem ailedeki bireylerin hem de televizyonda gördüğü karakterlerin hareketlerini izler, onları tekrarlar. Çocuğun eğitimsiz bırakılması yanlış bir bilgi sahibi olmasına sebep olabilir. Bu nedenle aile tarafından yaş aralığına uygun olarak oyunlar yardımı bilgi aktarımı yapılmalıdır.

Oyunların Çocuğun Gelişimi Üzerindeki Olumlu Etkileri

2 yaşına kadar ki çocukluk döneminde anne ya da baba tarafından oynatılan basit oyunlardan bazılarına çocuk kayıtsız kalacak ancak bazılarını çok sevecektir. Bu oyunların önemli özelliği çocuktaki bilinmeyen yeteneklerin ortaya çıkmasını sağlamasıdır. Çocuğun sevdiği oyunu fark edip benzer oyunlar oynatılmalıdır.

Sevilen bu oyun vasıtasıyla çocuğa renkler ve şekiller öğretilmelidir. Farklı farklı oyunlarla çocuktaki renk algısı pekiştirilmelidir. 2 yaşından itibaren bu oyunlar çocuğa basit gelmeye başlayacaktır. 2 yaşından sonraki yaşları kapsayan bu dönemde çocuğa biraz daha matematik içeren oyunlar oynatılabilirsiniz. Böylelikle çocuğun rakamlara olan ilgisi arttırılacaktır.

Sayı oyunları ile birlikte çocuğun hafızası da gelişmeye başlar. Hafıza oyunları ile bu yöndeki gelişim desteklenir.

Bu dönemin en önemli eğitim unsuru olan oyunlarla şu hususlara dikkat etmek gereklidir:

1) Oyun seçilirken çocuğun gelişim evresi değerlendirilmelidir. Sadece yaşa bakarak oyun tercihi yapılması yanlış olur. Çünkü her çocuğun gelişimi farklı ilerler.
2) Çocuğun dikkatini verebileceği, öğretici özelliği olan oyunlar seçilmelidir.
3) Çocuğun sevmediği bir oyunda ısrar edilmemelidir.
4) Çocukların her oyundan çabuk bıkabileceği unutulmamalıdır.
5) Oyunlarda çocuğa eşlik edilmeli, öne onun kendisinin nasıl yapacağı izlenmelidir. Oyun aşamalarında çocuğa her zaman yardım edilmemelidir.
6) Karma zekâ oyununa geçilecek zaman iyi seçilmelidir.

Sorumluluk Geliştirici İstekler

Çocuğun renkleri, sayıları öğrenmesi ya da hafızasını geliştirmesi yeterli değildir. Çocuğun sorumluluk kazanabilmesi için aile tarafından çocuğa belli komutlar verilmelidir. Oyun bittikten sonra oyunların kutuların koyulması bunlardan biridir. Böylelikle derli toplu olmayı öğrenir. Yemekten sonra diş fırçalaması istenebilir. Ya da elinden düşürdüğü bisküvi parçasını kenara koyması ya da çöpe atması istenebilirsiniz. Böylelikle temiz olma anlayışı gelişir.

Sosyal Çevre ile İlişkilerin Geliştirilmesi

Evde kendi başına yetişen çocuklar arkadaşlık bilincinden uzak büyürler. İlerleyen yaşlarda arkadaş bulmakta, arkadaşa güvenmekte sorunlar yaşarlar. Kardeşsiz tek başına büyüyen çocuklarda daha fazla görülmektedir. Bu nedenle çocuğun sosyalleşmesine önem verilmelidir. Diğer çocuklarla beraber oynayabilmesi için aynı yaşta bir çocuk olan kişilere aile ziyaretine bulunulabilir ya da çocuk oyun alanlarına gidilebilirsiniz.

Çocuk eğitimi kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER