15 Eylül Pazar 2024
AnasayfaBebekBebeğimin Zeki Olması İçin Neler Yapabilirim

Bebeğimin Zeki Olması İçin Neler Yapabilirim

Bebeğimin Zeki Olması İçin Neler Yapabilirim

Tüm anne ve babaların ortak düşüncesi acaba bebeğimin zeki olması ne yapmalıyız sorusudur. Tıbbi açıdan bir sorun yok ise tamamen anne ve babanın elinde olan bir durumdur.

Bebeğinizin zihin sağlığı gelişimi doğduğu andan itibaren başlar. Önemli olan bu durumu onun bebekliğinden başlayarak devam eden gelişim dönemleri içerisinde devam etmesini sağlamaktır. Bu durum biraz önce de bahsettiğimiz gibi anne ve babanın elinde olan bir durumdur. Bebeklik döneminde hem zihinsel hem de fiziksel gelişiminin başlangıcının anne sütü olduğu unutulmamalıdır.

Bilimsel araştırma sonuçlarına göre anne sütü ile beslenen bebeklerin zekâ gelişiminin; yeterince anne sütü ile beslenemeyen bebeklere kıyasla hızlı olduğu belirlenmiştir. Bu demek değildir ki anne sütü içen her bebek zekidir. Bu sadece bebeğinizin zekilik konusunda minik bir adımıdır. Bu başlangıcı devam ettirmek kesinlikle biz ebeveynlerin sorumluluğunda olduğu kesinlikle unutulmamalıdır.

Günümüz şartlarında bebeğinizin gelişim döneminde cep telefonu, Tablet, Televizyon vb.. ürünlerini kesinlikle onlardan uzak tutmalısınız. Bu yüzden bebekler için özel hazırlanmış oyuncaklar ile oynamasını sağlamanız gerekiyor. Bebeğinizin ilk başta analitik zekasını geliştirmesine yardımcı olabilecek oyuncaklar seçilmelidir. Bebeğinizin hem eğlenerek hem de analitik zekasını geliştirebileceğiniz oyuncaklar arasında büyük parçalı Legolar, bul tak küpler tarzında oyuncaklar olabilir.

Bebeklik döneminde oynaması için alınan oyuncak seçiminin çok önemli olduğunu unutmamanız gerekiyor. Çok ses çıkartan oyuncaklar, Küçük parçalı hareketli oyuncaklar, Sağlık açısından tehlikeli olabilecek boyalı oyuncaklar, Yünlü ve toz tutan tekstil içerikli oyuncaklar bebeğinizin zarar görmesine neden olabilir.

Bilinmesi gereken bir gerçek var ki oda zekanın birden fazla çeşitliliği. Bebeğinizin zekasını geliştirme yönünde uyguladığınız yöntemler sabit olamaz.

Örnek vermek gerekirse eğer bebeğinizin analitik zekâ gelişimi için yaptığınız uygulamaların, Sosyal zekâ gelişimi için bir faydası olamayacağıdır. Kendi yaşıtları ile beraber oynaması, onlarla oyun kurması ve çevreyi tanımaya çalışması onun sosyal zekasının gelişimine faydası olacaktır. Küçük yaşlarda onu rahatsız etmeyecek müzik dinletmek bebeğinizin müziksel ve ritmik zekasını geliştirmesine yardımcı olacaktır.

Kabul edilen zekâ türlerini kısaca açıklamak gerekirse;

Matematiksel-Mantıksal Zekâ
Bebekliğin ilk adımlarında itibaren gelişen bu zekâ alanında bireylerin analiz yeteneği oldukça yüksektir. Var olan somut bir durumun gelecek zamanda gerçekleşecek soyut durumunu öngörebilirler.

Müziksel-Ritmik Zekâ
Bebeklik ve çocukluk dönemlerinde dinlettiğiniz müziklerin yardımıyla bireyler ritim tutma konusunda başarılıdırlar.

Görsel-Mekânsal Zekâ
Bebeklik ve çocukluk dönemlerinde beraber veya tek başlarına yaptıkları karalama ve boyama oyunlarının yardımıyla bireylerin renkleri ayırt etmesi gayet iyidir. Çizmekten boyamaktan ve bir şeyler yapmaktan zevk alırlar.

Kişilerarası-Sosyal Zekâ
Bu zekâ alanında yer alan kişilerin karşısındaki insanların duyguları algılamakta, liderlik yapmak da yetenekleri vardır.

Doğacı Zekâ
Bebeklik ve çocukluk zamanlarında etrafını tanıma konusundaki meraklarını geliştiren bireyler canlıları tanıma, araştırma ve canlıların yaratılışlarını sorgularlar.

Kinestetik-Bedensel Zekâ
Kendi yaşıtlarıyla oyun kurma, oynama ve oyun oynatma konusunda aktif olan bireylerin organizasyon kurma, ayarlama ve yönetme yetenekleri oldukça gelişmiştir.

Sözel-Dilsel Zekâ
Bebeğiniz veya çocuğunuzla konuşmanızın faydasını yetişkin olduklarında kelime hazineleri oldukça gelişmiştir. Anadili dışındaki diğer dilleri öğrenme konusunda zorlanmazlar. Kendilerini diğer insanlara karşı uygun kelimeleri seçerek kolayca ifade edebilirler.

Kişisel-İçsel Zekâ
Bebeklik döneminden itibaren kendi başlarına oynayan ve sosyalleşemeyen; bireysel çalışmaktan zevk alan ve yüksek özgüven sahibi kişilerdir.

Son olarak anne ve babanın yapacakları en büyük hatalardan biri bebeğinizin yeteneğini göre değil de kendi arzu ve isteklerinize göre yöneltmeye çalışmanız olacaktır.

Bebek Gelişimi bölümümüzde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

Önceki içerik
Sonraki içerik

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER