27 Nisan Cumartesi 2024
AnasayfaÇocukÇocuğum Beni Dinlemiyor

Çocuğum Beni Dinlemiyor

Çocuğum Beni Dinlemiyor

Bazı çocukların doğuştan daha sakin ve söz dinleyici, bazılarının ise maalesef daha hırçın, asi ve söz dinlemez oldukları bir gerçek. Hem çevresel etkenlerden hem de genetik kodlardan dolayı size karşı sıklıkla isyan eden, dinlemeyen, sözlerinizi duymak istemeyen ve sinirlenen bir çocuğunuz varsa bu durumun üstesinden gelmek için en azından dikkat etmeniz gerekenleri denemeniz gerekiyor. Çocuğum beni dinlemiyor, istemiyor ve isyan ediyor diyorsanız dilerseniz hemen konu hakkında edindiğimiz bilgileri size aktarmaya başlayalım.

İtiraz ve isyan etme durumları her çocuğun tüm hayatı boyunca var olmayabilir. Belli yaş aralıklarında mevcutken belli yaş aralıklarında ortadan kalkabilir. Özellikle bebeklikten başlayacak olursak iki yaş civarında neredeyse her çocuğun söz dinlememe, kızma, bağırma ve itiraz etme gibi davranışlar sergilediği görülmüştür. Artık dünyayı kavramaya başlayan çocuğunuzun bu süreç içerisinde kendini dünyaya adapte etmeye çalışması ve şaşkınlığı şikayetler ile gün yüzüne çıkacaktır ve deneyimsiz anne babalar bunu şımarıklık olarak görecektir.

Bu durumda ne yapmalısınız

Çocuğunuzun bu davranışını şımarıklık olarak görmemeli, ancak her dediğini de yapmamalısınız. Zira hiç hayır demeyen anne babalar bu durumun gerçek bir şımarıklığa dönüşmesine önayak olurlar. Bu yüzden koyduğunuz kuralları eşinizle birlikte çocuğunuza benimsetebilmelisiniz. Sınır koyduğunuz konularda hayır cevabını verdiğinizde bunun gerçek bir hayır olduğunu anlamasını sağlamalısınız. Sürekli evet demek kadar sürekli hayır demek de çocuğunuzun zihinsel ve sosyal gelişimine zarar verecektir.

Bu durum ise çocuğun ailesinden çok daha hızlı bir şekilde kopmasından başka bir işe yaramaz. Eğer onun aklından geçenleri, yapmak istediklerini, sıkıntılarını ve heveslerini, heyecanlarını paylaşmalısınız. Çocuğunuzun her yapmak istediği şeye gereksiz ve olarak bakarsanız eğer bu isyanların sonunu da getiremezsiniz. Elinizden geldiğince onun yaş grubunun sahip olduğu düşünceleri, istekleri ve güncel trendleri takip etmelisiniz.

Benzer bir durum çocukluk döneminin ardından ergenlik döneminde de başınıza gelecektir. Psikolojik ve fiziksel değişimler içerisine giren çocuğunuzla büyük ihtimalle büyük çatışmalar yaşayabilirsiniz. Özellikle bu dönemde çocuklarının artık kendi düşüncelerine sahip olmalarını kabullenemezler. Çocuğunun büyüdüğü gören ailelerin hem mutluluğu hem de endişeleri aynı oranda artacaktır.

Çocuğunuza onu anladığınızı, yanında olduğunuzu belli etmelisiniz. Böylece isyan değil sizinle bir uzlaşma yolu arayan çocuğunuzla çok daha keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Çocuk eğitimi kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER