Çocuğunuzun Aşı Takvimi Hesaplama
Bu hesaplama modülümüzde yer alan bilgiler T.C Sağlık Bakanlığının resmi sayfasında yer alan çocukluk dönemi aşı takvimi programına göre hesaplanmıştır. Resmi sitede yer alan aşı takvimine BURADAN ulaşabilirsiniz. Yazımızda belirtilen tüm aşıların çocuğunuzun sağlığı için çok önemli olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle aşı takvimini düzenli olarak takip etmeli ve aşı zamanı geldiğinde çocuğunuzun aşısını ihmal etmemelisiniz.
Hesaplama Modülümüzde yer alan tarih bölümüne çocuğunuzun doğum tarihini yazmanız yeterli olacaktır.
Aşı Nedir? Neden gereklidir?
Aşı insanları ve hayvanları virüs-mikrop dediğimiz mikro organizmalarda bulunan hasta yapma özelliğinden arındırma veya mikropların salgıladığı toksinlerin etkilerini yok etme amacıyla yapılması gerekli olan biyolojik maddelere verilen isimdir.
Aşının gerekliliği bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesine yardımcı olması veya mevcut rahatsızlığa karşı vücudun savunma mekanizmasını harekete geçirip hastalığa karşı direnç sahibi olmamıza yardımcı olur.
Aşı Takviminde yer alan aşıların anlamları
Aşı Takvimi
Hepatit B aşısı
Akut ve kronik hepatit, Öldürücü karaciğer yetmezliği karşı yapılmaktadır. Ayrıca siroz ve karaciğer kanserine karşı %100 koruyucu özelliğe sahiptir.
BCG aşısı
Tüberküloz, Menenjit ve yaygın tüberkülozdan dolayı oluşabilecek hastalığa karşı yapılmaktadır.
Difteri aşısı
Difteri (Kuş Palazı) hastalığına karşı yapılmaktadır.
Boğmaca aşısı
Özellikle bebeklerde ölümle sonuçlanan, Çocuklarda ve yetişkinlerde uzun süreli öksürüğe neden olan boğmaca hastalığına karşı yapılmaktadır.
Tetanoz aşısı
Hamile bayanlara yapılması durumunda doğumdan sonra bebeğin bu rahatsızlığa karşı bağışıklığını arttırır. Fakat çocuklarda bu aşı 8.sınıfda yapılmaktadır.
Çocuk felci aşısı
Bebeklerde sakatlık ve ölüme sebebiyet veren çocuk felci hastalığına karşı yapılmaktadır. Bu yüzden kesinlikle atlanmaması gereken bir aşıdır.
Hib aşısı
Menenjit hastalığına bağlı olarak sakatlık ve ölümlerden korunmak için yapılır. Orta kulak iltihabı rahatsızlığını oluşmasını engellemek veya azaltarak işitme kaybını önler.
Pnömokok aşısı
Pnömoni, Sepsis, Menenjit hastalığının etkilerinden korumak için yapılır. Ayrıca bunların etkileri olan sakatlık ve ölümlere karşı vücudunuzu korumaya yardımcı olacaktır.
Kızamık aşısı
Kızamık hastalığına karşı ve bu hastalığın etkileri olan ishal, zatürreden dolayı oluşabilecek ölümleri önlemek için yapılır. Ayrıca beyin iltihabı ve SSPE’den korur.
Kızamıkçık aşısı
Anne karnındaki bebeklerde oluşabilecek sakatlıkları önlemek için yapılır.
Kabakulak aşısı
Kabakulak hastalığına bağlı beyin ve beyin zarının iltihabını önlemek için yapılmaktadır. Ayrıca erkeklerde testis iltihabına bağlı kısırlık rahatsızlığına karşı yapılmaktadır.
Hepatit A aşısı
Akuk hepatit ve karaciğer yetmezliğine karşı yapılmaktadır.
Suçiçeği aşısı
Suçiçeği hastalığına karşı yapılmaktadır. Ayrıca hamile bayanlarda yapılması durumunda anne karnındaki bebeklerde oluşabilecek sakatlığı, beyin zarı iltihabını önlenmesinde büyük önem taşımaktadır.
Son olarak belirtmemiz gerekirse eğer yazımızda tüm aşıların çocuğunuzun sağlığı için çok önemlidir. Bu yüzden aşı takviminde yer alan tüm aşıların yapılması gerektiğinin bilincinde olmanız gerekmektedir.
Hesaplamalar bölümünde yer alan tüm hesaplama modüllerine BURADAN ulaşabilirsiniz.