19 Mart Salı 2024
AnasayfaKadıncaTüp BebekTüp Bebek Tedavisinin Yan Etkileri

Tüp Bebek Tedavisinin Yan Etkileri

Tüp Bebek Tedavisinin Yan Etkileri

Tıpta uygulanan her tedavi bir fayda beklentisiyle uygulanmaktadır. Ancak bu tedaviler beraberlerinde düşük de olsa riskleri getirmektedirler. Öyle ki yan etkisi bulunmayan bir ilaç veya tedavi neredeyse hiç yoktur. Tüp Bebek Tedavisinin Yan Etkileri ve Zararları çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için büyük faydalar sağlayan tüp bebek tedavisinin de nadir bile olsa birtakım yan etkileri olabilmektedir.

Yaşanabilecek olası sorunlar

Tüp bebek tedavisinde kimi zaman istenmeyen riskler ve yan etkiler olabilmektedir. En sık görülen istenmeyen durumsa tedavinin başarısız olmasıdır. Tedavinin başarısız olmasının pek çok farklı nedeni bulunmaktadır. Başarıyı etkileyen en mühim faktörse kadının yaşıdır. Kadının yaşı arttıkça tedavideki başarı şansı düşmektedir. Ayrıca kadının yumurtalık kapasitesi de tedavide oldukça önemli olan bir faktördür. Stres, sigara, obezite ve sperm kalitesinin kötü olması da tüp bebekte tedavinin başarısızlığa uğrama nedenlerindendir.

Tüp bebek tedavisinde karşılaşılabilecek diğer bir olumsuzluk da Ovaryan Hiperstimulasyon Sendromudur. Ovaryan Hiperstimulasyon Sendromu yani OHSS, yumurtlama için verilen iğne ve hap tedavilerine verilen aşırı bir cevap olarak tanımlanabilir. Yani yumurtalıklarda çok sayıda kistler meydana gelebilir.  Zayıf olmak, genç olmak, yüksek dozda gonadotropin kullanımı ve geçirilmiş olan OHSS öyküsü risk faktörleridir. Hastalık, şiddetine göre üç grupta görülebilmektedir. Bunlar hafif, orta ve ağır derece OHSS olmaktadır. Tüp bebek tedavileri esnasında ciddi derecede OHSS’nin görülme oranı yüzde üç ila beş arasındadır. Hafif derecede olan OHSS’ye daha sık rastlanmaktadır. OHSS, sadece tüp bebek tedavisinde karşılaşılan bir risk değildir.

Tüp bebek tedavi sonrası çoğul hamilelikler

Tüp bebek tedavisinde istenmeyen durumlardan biri de çoğul hamileliklerdir. Çünkü çoğul gebeliklerde bebeklerin ilerleyen dönemlerde kaybedilme riski oldukça yüksektir. İlerleyen gebelik dönemlerinde erken doğum veya benzeri nedenlerle bebekler kaybedilebilmektedir. Çoğul gebeliklerin olmasındaki başlıca neden çok sayıda yapılan embriyo transferidir.

Tüp bebek tedavisinde karşılaşılabilecek diğer riskler

Tüp bebek tedavisinin birtakım yan etkileri olabilmektedir. Bu yan etkileri kısaca maddelersek eğer;

  • Yumurtalıkların dönerek burkulması,
  • Enfeksiyon,
  • Kanama,
  • Karın organlarında yaralanma
  • Dış gebelik

Yumurtaların burkulması: Yumurtalıkların dönerek burkulması, tüp bebek tedavisinde oldukça az görülen bir işlemdir. Bu komplikasyonun gelişme riski özellikle OHSS gelişen hastalarda fazladır. Yumurtalıkların dönerek burkulması tüp bebek uygulamalarında yaklaşık olarak binde 1 oranında görülmektedir.

Kanamalar: Genellikle yumurta toplama esnasında meydana gelmektedir. Karşılaşılan vajinal kanama, vajinaya tampon yerleştirilmesiyle kısa sürede durdurulabilmektedir.

Enfeksiyon: Yumurta toplama işlemine bağlı olarak gelişebilen bir diğer komplikasyon ise pelvik enfeksiyondur. Yani rahim ve yumurtalıklarla ilgili enfeksiyonun oluşmasıdır. Oldukça nadir bir şekilde görülmektedir ve antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.

Yaralanmalar: Tüp bebek tedavisinde karşılaşılabilecek nadir zararlardan biri de karın bölgesindeki organlarda yaşanabilecek olan yaralanmalardır. Yumurta toplama esnasında barsak, idrar torbası ve rahme yakın damarlarda yaralanmalar meydana gelebilmektedir. Ancak bu zarar oldukça nadir görülen bir durumdur. Öyle ki binde bir hatta daha az oranda görülebilmektedir.

Dış gebelik: Tüp bebek tedavisinde dış gebeliğin oluşması da yan etkilerden ve zararlardan sayılan bir durumdur. Çünkü tüp bebek uygulamalarında dış gebelik olma ihtimali biraz daha yüksektir. Tüp bebek tedavisinde karşılaşılabilecek diğer zararlar yumurta gelişmemesi, yeterli yumurtanın toplanamaması, döllenmenin meydana gelmemesi ve embriyonun rahime tutunmaması durumudur. Karşılaşılan bu sorunlar tedavinin iptaline ve dolayısıyla başarısızlığa neden olabilmektedir. Gerekli olan düzenlemeler yapılarak yeniden tüp bebek tedavisi denenebilmektedir.

Tüp Bebek kategorisinde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER