20 Nisan Cumartesi 2024
AnasayfaKadıncaTüp Bebek Tedavisinde Dış Gebelik

Tüp Bebek Tedavisinde Dış Gebelik

Tüp Bebek Tedavisinde Dış Gebelik

Dış gebelik normal yollarla hamile kalan kişilerde görüldüğü gibi tüp bebek tedavisi ile hamile kalan kişilerde de görülmektedir. Tedavinin aşamaları göz önüne alındığında dış gebelik görülme riski çok azdır. Tüp bebek tedavisinde dış gebelik görülme riski daha fazladır. Dış gebelik erken hamilelik döneminin en önemli komplikasyonudur.

Tüp bebek tedavisinde transfer işlemi uygulandıktan 12 gün sonra kan testi ile sonuca bakılmaktadır. Hamileliği gösteren Beta-HCG hormonu yeterli düzeyde yükselmez ise doktor genellikle dış gebelik ihtimalini düşünür. Hormon testi yapıldıktan sonra sonuç yeteriz görülür ise doktor tarafından ultrasonografi uygulanması gerekecektir. Kese oluşumu olası gereken yerde değil ise sonuç dış gebeliktir.

Tüp bebek tedavisi sonrasında dış gebelik yaşanma riskini en aza düşürmek için tedaviye başlanmadan önce anne adayının rahim anatomisi incelerek tüpleri kontrol edilmelidir. Tüplerde tıkanıklık ve yapışıklık var ise tedavi öncesinde bu sorunlar giderilmelidir. Bu sorunlar giderilmediği sürece tüp bebek tedavisi olumsuz sonuçlar verir. Her tüp bebek tedavisinde dış gebelik oluşacak diye bir şey yoktur. Bu nedenle tekrar tekrar denemekten vazgeçmemelisiniz.

Tedavi sonrasında dış gebelik

Tüp bebek tedavisi sonrasında dış gebelik görülme riski genellikle düşüktür. Ancak anne adayına bağlı nedenlerden dolayı dış gebelik yaşanmaktadır.

Dış gebelik sorunu kimlerde daha çok yaşanmaktadır.

  • Hamilelik öncesinde tüpleri ile ilgili cerrahi işlem geçiren kişilerde
  • Daha önceki hamileliklerinde dış gebelik yaşayan anne adayları
  • Tüp bebek tedavisine başlanmadan önce tüp kontrolü yapılmayan anne adaylarında
  • Tüp bebek tedavisinden öncesinde pelvik bölgede enfeksiyon görülen kişilerde

Tüp bebek tedavisinde dış gebelik belirtileri

Tüp bebek tedavisi kontrollü ve aşamalı bir tedavi süreci olduğu için dış gebelik oluşsa bile bu erken dönemde fark edilecektir. Transferden sonra yapılan gebelik testi sonucunun yetersiz olması dış gebeliği düşündürür. Bunun dışında dış gebeliğin belirtileri, lekelenmeler, karın ve kasık bölgesinde ağrı, memelerde ağrı ve bulantı hissi de sayılabilir. Dış gebelik belirtileri fark edildiğinde hemen tedavi uygulanmalıdır. Erken dönemde tedavi edilmeyen dış gebelik anne adayının tüplerinde kalıcı hasara yol açabilir. Karın içine kanama yaparak ani karın ağrıları ve tansiyon düşüklüğüne neden olur. Bu nedenle dış gebeliğin erken dönemde sonlandırılması anne adayının sağlığı açısından önemlidir.

Dış gebelik geçiren kişilerin tedavi süreci

Tüp bebek tedavisi sonrasında gelişen dış gebelik tedavisi normal yollardan oluşan dış gebelikler gibi tedavi edilmelidir. Dış gebelik oluştuğuna karar verildiği zaman kürtaj yöntemi ile hamilelik sonlandırılmalıdır.

Tüp bebek tedavisinden sonra yaşanan dış gebeliklerde bazen laparoskopik işlem gerekebilir. Bu işlemin yapılacağına doktorunuzun karar vermesi gerekir. Dış gebelik tedavisi ve tanısı cerrahi işlemlerdir.

Dış gebelik tedavisi için ameliyat gerekebilir. Ancak ameliyat ağrılı ve zor bir işlemdir. Ameliyat işlemi sonrasında gebelikle ilaç tedavisi başlanır ve tedavi ilaçlar ile desteklenebilir.

Nadirde olsa tüp bebek tedavisi sonrasında yaşanan dış gebelikler kendiliğinden düşük ile sonlanmaktadır.

Tüp bebek tedavisinden sonra dış gebelik geçiren anne adaylarının umutsuzluğa kapılmadan tüp bebek denemelerine devam etmesi gerekiyor. Her tüp bebek denemesinde dış gebelik meydana gelmez. Dış gebeliğe neden olan sorun ortadan kaldırıldıktan sonra tüp bebek yöntemi ile sağlıklı bebek sahibi olabilirsiniz.

Tüp Bebek kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER