11 Kasım Pazartesi 2024
AnasayfaKadıncaDoğum KontrolRahim İçi Araçlar

Rahim İçi Araçlar

Rahim İçi Araçlar

Rahim içi araçlar diğer bir deyimiyle spiral aile planlaması adına başvurulan korunma yöntemlerinden biridir. Arzu edilen çocuk sahibi olunması sonrasında korunma adına doğum kontrol yöntemlerinden biri seçilerek istek dışı hamileliklerin engellenmesi durumudur. Rahim içi araçlar şekil ve büyüklükleri itibari ile farklılıklar gösterir. Ancak hepsinde tek bir amaç vardır o da kadın rahminde yabancı bir madde gibi reaksiyon sağlamasıdır. Bu noktada rahim içi araç için sperm yabancı bir maddedir ve takıldığı andan itibaren %100 yakın koruma sağlar. Çıkarıldıktan hemen sonra da istenirse hamile kalabilirsiniz.

Nasıl uygulanır?

Rahim içi aleti kadına adet döneminin 2 ya da 5. günleri arası uygulanır. Bir jinekolojik muayene sonrası rahim ağzının temizlenmesi ve rahim içine yerleştirilmesi ile son bulur. Bunun dışında Genital bölgede bir enfeksiyon varsa kesinlikle tedavisinden sonra rahim içi araç uygulamasına geçilmelidir.

Rahim içi araçlar hamilelikten nasıl korur?

Rahim içi araçlar rahim içinde yerini aldıktan sonra döllenmiş yumurtanın rahim içinde tutunması engellemektedir. Özellikle rahim içi araçlarda bakır içerikli olanlar tercih edilirse bakırın spermler üzerinde çok daha baskılayıcı özelliği bulunmaktadır.

Hamileliği %100 yakın engelleyici bir doğum kontrol yöntemidir. İltihaplanmaya sebep olmaz, dış gebelik gibi durumlara sebebiyet vermez. Cinsel beraberlik sırasında herhangi bir ağrı yaşatmaz.  Uygulamadan 1 ay sonra yerleşim yerinde sorun olup olmadığı kontrol ettirilmelidir. Yaklaşık 5 yıla kadar kullanım ömrü vardır. Bu süre sonrasında hamile kalınmak isteniyorsa çıkarılması yeterli olacaktır. Nadir bir durumda olsa rahim içi takılı iken hamile kalma durumu gerçekleşirse hamilelik ilerlemeden araç rahimden çıkartılır. Çıkartılma durumu için geç kalındıysa hamilelik doktor kontrolünde özenle takip edilmelidir.

Kimler kullanamaz

Rahim içi araçlarını hangi durumda olanlar kullanamaz.

  • Tanısı bir türlü konulamamış vajinal kanamalar yaşayan kadınlar
  • Rahim ağzı kanseri geçirenler
  • Genital hastalık sahibi olanlar
  • Cinsel yolla bulaşan hastalığı olanlar
  • Rahim içinde miyomları olan bayanlara önerilmez.

Doğum kontrol kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER