20 Nisan Cumartesi 2024
AnasayfaKadıncaPolikistik Over Sendromu

Polikistik Over Sendromu

Polikistik Over Sendromu

Üreme çağına gelmiş her kadında görülebilecek bir rahatsızlıktır. Polikistik over sendromu, sinir sistemi, yumurtalıklar, hipofiz bezi, böbrek üstü bezi ve diğer dokular arasındaki bağın bozulmasına bağlı bir endokrin bozukluğudur. Bu hastalığı yaşayan kadınlarda ister istemez yaşam kalitesini bozacak bir etkendir.

Şu nedenden dolayı demek neredeyse imkansızdır. Sadece genetik ve çevresel faktörlerin de etkisi olabileceği düşünülmektedir. Polikistik over sendromu uzun süre yumurtlamama yani uzun süre adet görülmemesi sonrasında oluşmaktadır. Küçük yumurtaların birikmesi sonucu kistler oluşmaya başlar. Hatalı yumurtalar salgıladığı androjenler sayesinde kadında fiziksel değişiklikler yapar. Uzun süre yumurtlama olmaması durumunda salgılanan androjenler; şişmanlık, kısırlık, adet düzensizliği, bölgesel kıllanmada artış, saç dökülmesi, akne, rahim kanseri ve meme kanseri, şeker hastalığı, kalp- damar hastalığı riskleri çok yüksektir. Sadece fizyolojik değil psikolojik de etkisi olan bu hastalık kadını ağır depresyon yaşamasına da neden olmaktadır. Stres, gerginlik, sinir bozukluğu gibi rahatsızlıklarda yaşanmaktadır.

Adet düzensizliği ve hormon bozukluğu görülmesi ile birlikte sendrom haline gelir. Kadınlarda adet görmeme, aşırı kıllanma ve ya anksiyete gibi semptomlara sebep olur.

Polikistik over sendromu olan hastaların sık sık doktor kontrolüne gitmesi gerekir. Çünkü kronik hastalıklar ve kanser hastalıkları oluşma riski de yüksektir. Bu hastalığın tedavisi doktorun önerisi ile evlenene kadar doğum kontrol hapları olabilir.

Bu rahatsızlığa yakalanan hastalarda şişmanlık tipik bir görünümdür. Kilo vermek birçok bozukluğun (diyabet, kalp-damar hastalıkları vs.) düzelmesinde etkili olduğu kadar yumurtlamanın düzene girmesini sağlar. Bu yüzden polikistik over hastaları beslenmesine ve yaşam tarzlarına dikkat etmeliler. Beslenmelerini öğün sayısını arttırıp besin sayısını azaltmalıdırlar. Lifli gıdalarla beslenmelidirler. Yağlı besinleri azaltmalıdırlar. Hareket çok önemlidir. Düzenli olarak spor yapmalıdırlar.

Regl Dönemi kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER