29 Mart Cuma 2024
AnasayfaPratik BilgilerMutfak Temizliği Nasıl Yapılır

Mutfak Temizliği Nasıl Yapılır

Mutfak Temizliği Nasıl Yapılır?

Ev temizliğinde bayanları en çok yoran ve gözünü korkutan Mutfak temizliği nasıl yapılır sorununa basit malzemeler ile bu zor işin üstesinden kolaylıkla geleceksiniz. İlk olarak temizlik planınız olması gerekiyor.

Bu plana uygun hareket edildiğinde işlerin nasıl kolaylaştığını görünce şaşıracaksınız. Temizliği ilk olarak üstten aşağı olacak şekilde planlamalısınız. Sonraki adımda ise mutfakta kullandığımız yardımcı ürünleri (Davlumbaz, Ocak, Fırın gibi) temizledikten sonra mutfak zeminini temizleyerek bu temizlik derdinden kurtulabileceksiniz.

Temizlik esnasında kullanacağımız aşağıdaki temizlik ürünlerini temin etmeliyiz. Kullanacağımız temizlik malzemelerinde bulunan kimyasalların cildimize zarar vermemesi için Bulaşık eldiveninin mutlaka giyilmesi gerektiğini unutmayınız.

Gerekli Temizlik Malzemeleri

  • Temizlik Eldiveni
  • Yağ Çözücü
  • Kireç Çözücü
  • Yüzey Temizleyici
  • Krem Temizleyici
  • Bulaşık Deterjanı
  • Beyaz Sirke
  • Temizlik Bezi
  • Bulaşık Fırçası
  • Kâğıt Havlu
  • Gazete Kâğıdı
  • Sünger
  • Büyük Boy Çöp Torbası
  • Elektrik Süpürgesi
  • Temizlik Kovası

Mutfak dolabı temizliği

İlk olarak mutfak dolabındaki tüm malzemelerimizi çıkartmakla başlayalım. Çıkardığımız ürünleri çok dağıtmadan düzgünce bir kenarda istifleyelim ki temizlik bittikten sonra ürünleri dizmesi kolay olsun. Bu sırada işimize yaramayan malzeme çıkarsa veya tarihi geçmiş ürün çıkarsa çöp torbasına atarak kurtulalım. Çıkardığımız ürünlerden yıkanması gereken malzemeleri bulaşık makinesinde kısa devrede yıkamaya atabilirsiniz.

Mutfak Dolabı Temizliği
Mutfak Dolabı Temizliği Nasıl Yapılmalı

Temizlik kovasının içerisine yarım çay bardağı olacak şekilde bulaşık deterjanı döküp içerisine 2 kapak beyaz sirke ilave edip karıştıralım. Mutfak dolaplarımızın raflarını temizlik bezini biraz ıslatarak mutfak dolabımızın raflarını silelim. Silme işlemini bitirdikten sonra kâğıt havlu ile sadece su kullanarak iyice silip kuruladıktan sonra dolaptan çıkardığımız ürünleri yerine dizebilirsiniz. Bulaşık makinesinde yıkanan ürünleriniz varsa bunların yıkanması bittikten sonra raflara dizebilirsiniz.

Dolapların raf temizliği bittikten sonra sıra geldi dolapların dış tarafını temizlemeye; Raf temizliğinde kullandığımız su kirlenmişse hemen yenisi ile değiştirip aynı şekilde dolapların dış tarafını temizlemeye başlamalıyız. Mutfak dolaplarının dış yüzeyinde oluşabilecek olan yağ ve kireç tortularını temizlemek için bu sefer bulaşık süngerinin yumuşak tarafını kullanarak aynı işlemi yapmalısınız. Yalnız dikkat edeceğimiz nokta dolapların dış tarafını temizlerken su damlama durumunu göz önüne almalısınız. Bu yüzden gazete kâğıdına ihtiyacımız olacak. Gazete kâğıtlarını su damlama ihtimali olan yerin altına sererek yerlerin daha da kirlenmesini engellemelisiniz.

Davlumbaz temizliği

Davlumbazlar yağ kokusuna maruz kaldıklarından dolayı filtrelerinin temizliği biraz bizleri zorlayacaktır. Bu yüzden ilk olarak filtrelerini çıkartarak sıcak suyun altında tutmalısınız ki yağ tortuları yumuşadıktan sonra temizliği daha kolay olacaktır. Yıkanan filtrelerin üzerine yağ çöz döktükten sonra sıcak suyun altında bulaşık fırçasıyla filtreye zarar vermeden fırçalamalıyız.

Davlumbaz Temizliği
Davlumbaz Temizliği Nasıl Yapılmalı

Filtrelerin temizliği bittikten sonra bir bezle üzerinde kalan suların silip kuruması için mutfağınızın bir kenarında bekletiniz. Davlumbazın dış temizliği için yağ çöz ürününü sprey ile dış yüzeyine sıktıktan sonra temiz bir bez ile temizlemeliyiz. Bu esnada yüzeyde oluşan yağların temizliği bizi biraz zorlayacaktır. Bu yüzden lekenin olduğu yere bölgesel olarak yağ çözü kullanabilirsiniz. Davlumbazımızı bu şekilde temizledikten sonra temizlik kovamıza yer alan bulaşık deterjanı ve beyaz sirke karışımını kullanarak bir bezle sildikten sonra kâğıt havlu ile temiz su kullanarak tüm yüzeyi son bir kez daha temizliyoruz.

Fırın temizliği

Fırın kullanım amacına uygun olarak en çok yağ lekesinin bulunduğu alandır. Bu yüzden ilk olarak fırının üzerindeki ızgaraları çıkarıp lavabonun içine koyup üzerine yağ çözden sıkarak bir sünger ile iyice temizlememiz gerekiyor. İyice yıkadıktan sonra kurulayıp bir kenarda bekletelim. Şimdi sıra geldi fırınımızın üstünü temizlemeye.

Fırın Temizliği
Fırın Temizliği Nasıl Yapılmalı

Fırınımızın üzerine yağ çöz sıktıktan sonra yaklaşık 5 dakika bekleyelim ki yağ tortuları iyice yumuşasın. Yağ lekeleri yumuşadıktan sonra kâğıt havlu ile yüzeydeki kaba pisliği alalım. Biraz daha yağ çöz sıkıp bir sünger ile fazla bastırmadan yüzeydeki yağ lekelerini temizleyelim. Son olarak suyun içerisine beyaz sirke ekledikten sonra temiz bir bezle silerek fırınımızın temizliğimizi bitirelim.

Mermer tezgâh temizliği

Mermer Tezgâh Temizliği
Mermer Tezgâh Temizliği Nasıl

Lavabo tezgâhı temizliği tezgâh malzemesine göre değişir. Eğer mermer bir tezgâhımız varsa tüm yüzeyi kireç sökücümüzü sprey ile sıkarak yayalım. 1-2 dakika beklememiz gerekiyor. Bu sırada kireç sökücünün içerdiği kimyasallar tezgâhtaki kirecin çözülmesini sağlayacak ve tezgâhın bazı noktalarında fokurdama sesi duyabilir yâda bazı yerlerde küçük köpükleşme oluşabilir. Bir tas ile tezgâhın üzerine su dökerek tezgâhımızı bir bezle temizlemeliyiz. Bu işlem bittikten sonra tezgâhın üzerine krem temizleyici dökerek bir bezle iyi temizlemeliyiz. Son olarak ıslak bir bezle son kez iyice temizleyerek tezgâhımızın temizliği bitirelim.

                                Lamine tezgâh temizliği

Lamine Tezgâh Temizliği
Lamine Tezgâh Temizliği Nasıl Yapılmalı

Tezgâh temizliği mermer tezgâhlara göre daha kolay olacaktır. Tezgâhımızın üzerine bulaşık deterjanını çok olmayacak şekilde her tarafına dökelim. Islak bir bezle bastırmadan ve çok köpürmesine müsaade etmeden bastırarak temizliğimize başlayalım. Kaba pisliği bu şekilde aldıktan sonra tezgâhımızın üzerine bir kap ile temiz su dökerek kâğıt havlu ile temizleyerek lamine tezgâh temizliğimizi bitirelim.

Duvar temizliği

Duvar Temizliği
Duvar Temizliği Nasıl Yapılmalı

Yazımızın başında belirttiğimiz şekilde mutfak temizliğine yukarından aşağı doğru başlamamamız gerektiğinden bahsetmiştik. Temizlik işlem sırasına göre gidersek şuan duvar ve yer zemin temizliğimiz kaldı. Bunun için ilk olarak duvar temizliğinden başlayacağız. Duvarlarımızı temizlemek için krem temizleyicimizi bir bez içerisine dökerek duvarlarımızın ovalayarak sildikten sonra ıslak bir bezle üzerinden bir daha geçerek duvarlarımızı güzelce temizleyelim.

Yer temizliği

Yer Temizliği
Yer Temizliği Nasıl Yapılmalı

Son olarak mutfak yüzeyinin temizliği kaldı. Bunun için ilk olara elektrik süpürgesi ile mutfağımızın yüzeyini temizleyelim. Sonra temizlik kovasına 10 litre suya 1 kapak olacak şekilde yüzey temizleyici dökelim. Paspas ile tüm yüzeyimizi güzelce silip kuruladıktan sonra bir yorgunluk kahvesi ile yorgunluğumuzu atmaya ne dersiniz.

 

 

Pratik bilgiler kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER