5 Aralık Perşembe 2024
AnasayfaKadıncaKadın HastalıklarıMiyom Nedir Miyom Çeşitleri

Miyom Nedir Miyom Çeşitleri

Miyom Nedir? Miyom Çeşitleri

Her 100 kadının 25’de görülen bu rahatsızlık oldukça can sıkıcı bir rahatsızlıktır. Bu yazımızda miyom nedir ve miyom çeşitleri hakkında bilgi sahibi olacağınız bilgiler içeren bilgiler bulabilirsiniz. Miyomlar genellikle rahim duvarı dokusu dolayısıyla oluşan, çapları 1-15 cm arası değişen ama daha büyük çapta olanları da görülen, genellikle rahimde oluşması dolayısıyla iyi huylu olan ama kötü huyluları da görülen tümörlerdir.

Genital organların en sık rastlanılan tümörleridir. Miyomlar genelde tektir fakat daha çok da olabilir. Yani sıradan bir ultrason muayenesinde 20 tane miyom görülebilir.
Miyomları büyüten etken, inanılmazdır ama kadınlarda görülen normal hormonlardır. Hatta hamilelik sırasında hormon seviyesinin yükselmesiyle daha da büyümektedir.
Menopozda hormon salgılanmaması dolayısıyla miyomlar küçülür ama hormon dengeleyici tarzı ilaçlar kullanılıyorsa miyom, aynı kalacak hatta yoğun kullanımda büyüyecektir.

Miyom çeşitleri nelerdir?

Miyomlar rahim duvarı üzerinde yerleştikleri tabakaya göre çeşitlendirilir.

Submüköz Miyom: Adet döneminin uzamasına ve çokça kanamaya sebep olan bu miyomlar, rahimin iç kısmında oluşmakta ve rahim boşluğuna doğru büyüme göstermektedir. Nadir rastlanan bir tiptir.

İntramural Miyom: Sık idrara çıkma, karında büyüme, mesaneye baskı ve hissedilir şişlik gibi yan etkileri beraberinde getiren bu miyom tipi en sık rastlanılan miyom tipidir. Adet süresini uzatır ve kanamaları çoğaltır, hastada kansızlığa neden olmaktadır. Rahimin orta kas tabakasında bulunur.

Subseröz Miyom: Kabızlık, sık idrara çıkma, dolgunluk, karında ağrı gibi problemleri beraberinde getiren tümörlerdir. Rahimin dış tabakasında ortaya çıkmaktadırlar ve kanama problemine yol açmazlar.

Miyom belirtileri nelerdir?

Miyomların büyük bir kısmı iyi huyludur ve herhangi bir şikâyete yol açmamaktadır. Ancak yüzde 15’lik bir kısmında ağır şikayetler oluşmaktadır.

  • Kanamalar en ağır şikayetler arasındadır. Hastanın kanamaları uzun ve şiddetlidir, bu kronik kanamalar bir süre sonra kansızlığa neden olmaktadır.
  • Karın ağrısı ve karında dolgunluk hissi
  • Sırt ve bacak ağrılarının şiddetli olması
  • Cinsel ilişki esnasında ağrı
  • Sık idrara çıkma isteği
  • Kabızlık belli başlı belirtilerdir.

Miyom tedavisi nasıl yapılır?

Rahiminde miyom bulunan hastalar, eğer miyomları büyümüyorsa ve yaşları menopoz yaşlarına yakınsa miyom tedavisi görmek zorunda değillerdir ve doktorlar tarafından da tavsiye edilmemektedir. Ancak şikayetleri ağır hastalar ve özellikle genç hanımlar mutlaka tedavi olmalıdırlar. Miyomu şikayetsiz olan bazı hastalar da tedavi olmalıdır çükü miyomlar büyümektedirler. Miyom için tedavi konusunda karar vermek doktorun işidir ve miyom büyüyor mu, büyümüyor mu, yaşı menopoza yakın mı, değil mi gibi şartlar değerlendirilerek buna karar verilmektedir.

Hormon tedavisi

GNRH isimli bir ilaç menopoz oluşturmasını sağlar ve östrojen salgılanma seviyesini düşürür. Bu ilaç miyomların atılmasını sağlamaz ama büyümesini engellemektedir. Hatta bazı miyomları küçülttüğü de gözlenmiştir. Miyomların kalıcı tedavisi için kullanılamaz çünkü bu ilaçlar kesildiği anda, miyomlar tekrar büyümeye başlayacak sorun oluşacaktır.

Miyomektomi

Rahimde bulunan miyom hangi kısımda olursa olsun ve hangi sıklıkta olursa olsun ameliyatla alınabilmektedir ve bu ameliyatın adı da miyomektomidir. Genç kadınların doğurganlık potansiyelinin bozulmaması için tavsiye edilen tek yöntemdir. Genellikle lokal anestezi ile yapılmaktadır. Fakat bazı durumlarda genel anestezi de kullanılmaktadır. Bu miyomun durumuna ve sayısına göre değişen bir faktördür.

Bol Sağlıklı Günler Dileklerimizle…

Kadın hastalıkları kategorimizde yer alan tüm makalelerimiz bilgi amaçlı olup, tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Kendi sağlığınız için mutlaka doktorunuza kontrole gitmelisiniz.

Kadın Hastalıkları bölümümüzde yer alan makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER