24 Nisan Çarşamba 2024
AnasayfaBebekBebeklerde Boy ve Kilo Oranları

Bebeklerde Boy ve Kilo Oranları

Bebeklerde Boy ve Kilo Oranları

Birçok anne bebeğinin gelişimini merak eder. Bebeğimin ayına göre gelişimi ne durumda acaba boyu ve kilosu normal mi diye bütün anneler düşünür. Fakat kız ve erkek bebeklerde boy ve kilo oranları biraz farklıdır. Normalde bebekler 40 haftalık olduktan sonra doğarlar ve haftasını tamamlayan bebekler genellikle 3000 gr ağırlığında ve 48-52 cm uzunlukta olur. Bu normal değerlerdir. Bu değerlerin üstünde veya altında olan bebeklerde olabilir. Her bebeğin gelişimi kendine özgüdür.

Her bebek farklı doğar, büyür ve gelişir. Buna rağmen yine normal değerler persentil cetveliyle hesaplanmıştır. Persentil cetveli, bebeklerde boy ve kilo oranları aylarına göre hesaplayan cetveldir. Bu cetvel ile çocuğumuzun boyu ve kilosunu hesaplarken yine bebeğinizin doğduğunda boyu ve kilosunu göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Bebeklerin boy ve kilo oranları nasıl hesaplanır?

Bebeklerimizin boyunu ve kilosunu doğduğu aya göre hesaplamak için persentil cetveline göz atmak gerekir. Persentil cetveline göre kız bebekler ve erkek bebeklerde boy ve kilo oranlarında değişiklikler vardır. Kız bebeklerin gelişimi erkekler bebeklere göre biraz daha yavaştır. Örneğin bir kız bebek ayda 750 Gr alıyorsa erkek bebek 1000 Gr alır. Bir kız bebek her ay 1 veya 2 cm uzuyorsa bu erkek bebeklerde 2 veya 3 cm olabiliyor. Bebekler ilk aylarda daha hızlı kilo alırlar fakat altıncı aydan sonra kilo almaları yavaşlar. Bu durumda anneler kilo oranları normal olmayınca annelerin bebeğim diğer aylara göre daha az kilo aldı diye endişe etmemeleri gerekir.

Bebeğiniz kilo almıyorsa ne yapmalısınız?

Bilindiği gibi her bebek ilk altı ay sadece anne sütü almalıdır. Altıncı aydan sonra ek gıdaya geçilir. Fakat yine de bebeğinizin ana öğünü iki yaşına kadar hala anne sütü olmalıdır. Anne sütü bebeklerde boy kilo oranları bakımından dengeyi sağlar. Ek gıda ve sütünüz kilo aldırmıyorsa bebek gelişimi için çocuk doktorunuza danışmanız iyi olur.

Bebek Gelişimi bölümümüzde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER