25 Nisan Perşembe 2024
AnasayfaKadıncaKadın HastalıklarıMemede Fibrokistik Değişiklikler

Memede Fibrokistik Değişiklikler

Memede Fibrokistik Değişiklikler

Memede ağrı, yanma hissi ve ele gelen kitleler ile kendini gösteren değişiklikler memede fibrokistik değişiklikler olarak adlandırılmaktadır. Neredeyse bütün kadınlar bu şikayetler ile doktora başvurmaktadırlar. Yakınmalar bazı kadınlarda çok az bazı kadınlarda ise çok sık görülmektedir.

Fibrokistik değişiklikler bilinen yargının aksine meme kanseri oluşturmamaktadır. Hatta engellemektedir. Kanser bulguları ile karıştırılması dolayısıyla, çoğunlukla meme kanseri zannedilebilir fakat değildir. Kadınların meme kanseri sanması dolayısıyla stres oluşturur. Kadınlar fibrokistik değişiklikleri meme kanseri sandıkları için, doktora başvururlar. Doktoru memelerin mamografisini çeker, hatta bazı durumlarda patolojik bir parça alıp meme kanseri olup olmadığına bakar.

Memede fibrokistik değişikliklerin sebebi nedir?

Meme süt üreten bezlerden, sütü meme ucuna taşıyan kanallardan ve bu yapıyı destekleyen dokulardan oluşmaktadır. Bu süt bezlerinde adet dönemlerinde aynı rahimde olduğu gibi östrojen gibi bazı hormonların salgılanmasına bağlı olarak değişiklikler görülmektedir. Adet dönemlerinde memelerde görülen gerginliğin sebebi, memelerin kendini hamileliğe hazırlamasından kaynaklanmakta ama hamilelik oluşmaması dolayısıyla bir süre içerisinde geçmektedir.

Meme hücrelerinin süt üretemediği zamanlarda bile salgı oluşturması dolayısıyla, anne olmamış kadınlarda salgılanan süt, süt kanalları yoluyla geriye emilmektedir. Fibrokistik değişiklikler bu sütün geri emilmemesine neden olmaktadırlar ve bazen salgılanan aşırı sıvı nedeniyle sütlerin birikip kist oluşturmasına yol açmaktadırlar. Bu sıvı keseleri bazen ancak mikroskopla görülecek kadar küçük olurlarken, bazen de 6-7 cm büyüklüğünde olabilmektedirler.

Fibrokistik değişiklikler kimlerde görülür?

Genellikle 30 yaşından büyük kadınlarda görülmektedir, çünkü 30 yaşına kadar bahsedilen olayların tekrarlanması ve birikim yapması gerekmektedir. 50 yaşından sonra veya daha önce, ne zaman menopoz gerçekleşirse o zaman son bulmaktadır.

Fibrokistik değişikliklerin başlıca bulguları nelerdir?

En sık görülen bulgu aynı meme kanserinde olduğu gibi, ağrıdır. İki memede de görülmesine gerek yoktur, bazen tek memede görülmektedir. Özellikle adet döneminde artan ve sonrasında biraz daha hafifleyen bu ağrıların sebebi, süt bezlerinde devamlı meydana gelen değişikliklerdir.
Memede ele gelen kitleler de fibrokistik değişikliklerin belirtisidir. Ele gelen bu kitleler maalesef ki çoğunlukla kisttir. Adetin ikinci yarısında su toplaması nedeniyle daha çok ağrı vermektedir. Bu yüzden bir doktora başvurulması en garanti yöntemdir.

Ele gelen kitlelerin kist olması kadını hemen korkutmamalıdır. Çünkü bu kistlerin içi su doludur. Doktor gerekli müdahaleler ile kadınlara yardımcı olmaktadır. Göğüste ele gelen her sertlik, her kitle kanser değildir.

Bol Sağlıklı Günler Dileklerimizle…

Kadın hastalıkları kategorimizde yer alan tüm makalelerimiz bilgi amaçlı olup, tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Kendi sağlığınız için mutlaka doktorunuza kontrole gitmelisiniz.

Kadın Hastalıkları bölümümüzde yer alan makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER