19 Mart Salı 2024
AnasayfaGüzellikCilt BakımıKuru Cilt ve Özellikleri

Kuru Cilt ve Özellikleri

Kuru Cilt ve Özellikleri

Kuru cilt yapısı ince bir üst deriye sahip olmakla birlikte gözenekler gözle görülmeyecek kadar ufak ve kapalı bir cilt türüdür. Bu yazımızda kuru cilt ve özellikleri konusunda merak ettiğiniz tüm soruları bulabilirsiniz. Cildinize elinizi attığınızda kuru ve gergin mi hissediyorsunuz? Aynaya baktığınızda yüzünüzün çok solgun ve mat durduğundan mı şikâyetçisiniz? Ya da dönem dönem cildinizde soyulmalar ve dökülmeler mi meydana geliyor? Bu soruların hepsine cevabınız evetse maalesef ki kuru bir cilt yapısına sahipsiniz!

Yağ ve sebum salgılanması neredeyse yok denecek kadar az olduğundan dolayı yüzleri sürekli solgun ve mat görünür. Sık sık nemlendirilmeye ihtiyacı olan bu cilt tipleri, nemlendirilmediği taktirde soyulmalar ve pul pul kalkmalar meydana gelebilmektedir. Cilt sürekli gergin olduğundan dolayı bazı bölgelerde bir süreden sonra kırışıklık görülmesi neredeyse kaçınılmaz…

Kuru cilt yapısı genetik olabileceği gibi çevresel faktörlerden kaynaklanarak da meydana gelebilir. Örneğin aşırı güneş veya rüzgârda kalınması, dengesiz beslenme, yeterli sıvı alınmaması, ciltte kurutucu sabun, maske kullanılması ve cilt tipine uygun olmayan kozmetik ürünlerinin kullanılması ciltte kuruluğa neden olmaktadır.

Fakat cilt kuruluğunun altında yatan asıl sebebe baktığımızda yüzümüzü besleyen, sebum üreten yağ bezlerinin yeteri kadar iyi çalışmamasından dolayı meydana geldiğini görüyoruz.  Evde uygulayacağınız bakım ile sizde yağ bezlerini uyararak cildinizin normal seviyeye gelmesini sağlayabilirsiniz.

Kuru cilt yapısına sahip insanların ince, çok zor görünen gözenekleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra cildin en üst tabakası oldukça incedir. Hal böyle olunca bu cilt yapısının dış etkenlere karşı direnci oldukça azdır. Üst tabaka nemi iyice ememediğinden dolayı kuruyarak gergin bir yapıya sahip olur. Kuru ciltler ikiye ayrılır: Nemsiz kuru ciltler, yağsız kuru ciltler…

Nemsiz Kuru Ciltler

Bu cilt tiplerinde yeterli kadar yağ olmasına karşın nem eksikliğinden meydana gelen bir kuruluk görülmektedir. Unutmamalıyız ki cildimiz kuruda olsa yağlıda olsa neme ihtiyacı oldukça fazladır. Nemsiz cilt, kuru ve gergin bir his oluşturur. Buda zamanla cildimizde çizgiler ve kırışıklıklar olarak kendini belli eder.

Kuru ciltler yapısı gereği oldukça incedir. Hatta öyle zamanlar olur ki cilt yüzeyinden kılcal damarlar rahatlıkla görülmektedir. Dolayısıyla kuru ciltler için özel üretilen nemlendirici kremler kullanmanın yanı sıra E vitamini içeren kremler kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Yağsız Kuru Ciltler

Bu cilt tipinde yağ bezleri yağ üretmediğinden dolayı cilt kuru ve gergindir. Nemlendirici krem kullanmak yerine uzman bir hekimden yardım alınarak cildin kendi yağı aktif hale getirilmelidir. Fakat ek olarak nemlendirici kremler, serumlar ve ampuller kullanılabilirsiniz.

Kuru Ciltler İçin Bakım Önerileri

  • Kuru ciltler sıcak suyla duş almamalı veya sıcak su ile elini yüzünü yıkamamalıdır. Çünkü sıcak su nemi ciltten uzaklaştırıp, buharlaştırmaktadır. Buda doğal olarak cildimizin daha kuru olmasına neden olmaktadır. Sıcak su yerine ılık su ile duş alıp vücudunuzu ve yüzünüzü temizleyebilirsiniz.
  • Cildinizin çok kuruduğu zamanlar özellikle pul pul dökülmelerin meydana geldiği dönemlerde musluk suyu kullanmak yerine içme suyu kullanın. Cildinizdeki kurumanın ve pul pul dökülmelerin daha çabuk geçtiğini sizde fark edeceksiniz.
  • Kuru cilde sahip olan bay ve bayanlar yüzlerinde kesinlikle sabun kullanmamalıdır. Özellikle PH seviyesi yüksek olan sabunları asla kullanmamanızı tavsiye ediyoruz. Eğer yüzünüzde veya vücudunuzda sabun kullanmak istiyorsanız gliserin seviyesi yüksek olan sabunları tercih edin.
  • Kuru cilt yapınıza uygun olan tonikler kullanın. Yüzünüze toniği uyguladıktan sonra mutlaka yine cilt tipinize uygun olan, bol E vitamini içeren nemlendiriciler tercih edin.

Cilt Bakımı kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER