11 Eylül Çarşamba 2024
AnasayfaBebekErken Doğumun Nedenleri

Erken Doğumun Nedenleri

Erken Doğumun Nedenleri

Erken Doğumun Nedenleri’ ni belirtmek gerekirse eğer hamileliğinizin 37. haftasından önce gerçekleşen doğuma (PRETERM) verilen isimdir. Bu durumun yaşanmasına neden olabilecek durumları kısaca bu yazımızda sizlere anlatmaya çalışacağız.

Erken doğuma neden olan sebepler

Plasenta Anormallikleri: Plasenta kordon bağı olarak bilinen anne ile bebek arasında besin ve oksijen ihtiyacını karşılayan bağdır. Plasentanın işlevi hamileliğinizin 42.haftasına kadar devam etmesi ve doğumun gerçekleşmesiyle işlevinin bitmesidir. Bu süreç içerisinde Plasenta 24-28 haftasında bebeğinizin doğum sürecine girmesi durumunda rahim ağzına kısmen ya da tam olarak yerleşmesi normal bir durumdur.

Plasentanın erken doğuma sebep vermesi 4 ana başlık altında toplanır.

1. Aşama: Plasenta Rahim ağzını tamamen kapatma durumu (Plasenta Previa Totalis)
2. Aşama: Plasenta Rahim ağzını kısmen kapatma durumu (Plasenta Previa Parsiyalis)
3. Aşama: Plasenta rahim ağzının kenarında olma durumu (Plasenta Previa Marginalis)
4. Aşama: Plasenta Rahim Ağzına yakın olma durumu (Aşağı Yerleşimli Plasenta)

Hamilelik sürecinde kontrollerinizi yaptırıp bu sıkıntılı durumun erken teşhis edilmesi söz konusu olacaktır. Doktorunuzun tavsiyelerine mutlaka uymalı ve bu süreci kendinizi yormadan geçirmelisiniz.

Servikal yetmezlik

Rahim ağzının anormal durumda zayıf olma veya açılması durumuna verilen isimdir. Hamilelik sürecinin ilk 3 ayı geçildikten sonra anne karnında bulunan bebeğin etrafındaki koruyucu zarın rahim ağzına doğru kabarmasına verilen isimdir. Zarın giderek rahim yoluna doğru ilerlemesi sonucunda bebeği saran zarın açılarak veya açılmadan erken doğuma sebebiyet verilmesi durumudur. Bu durumu doktorunuzun ultrason sonucunda yaptığı kontroller dışında anlaşılması çok zor bir durumdur. Hamilelik döneminde doktor muayenehanesini aksatmamalısınız.

Karın bölgesine darbe

Her annenin aklına gelen kötü düşüncelerden biri olan karnına darbe olayı erken doğumu tetikleyen başka bir unsurdur. Her alınan darbenin anne adayının erken doğum yapacağı anlamına gelmediğini bilmelisiniz. Bebeğinizin bulunduğu alan bebeğinizi korumak üzere Allah tarafından muntazam bir şekilde tasarlanmıştır.

Anne rahminin güçlü kas yapısı onu oluşabilecek darbelere karşı koruyacağını bilmelisiniz. Bebeğinizin çevresini saran Amniyotik sıvının bir yastık görevi gördüğünden dolayı olası bir düşmeden dolayı veya karın bölgesine alınacak herhangi bir darbeye karşı onu koruyacaktır.

Hangi durum olursa olsun bu tarz yaşanan bir olayda mutlaka doktorunuza gidip kontrol ettirmelisiniz. Alınan bir darbe sonucu vajinal bir kanama, Amniyotik sıvının gelmesi durumunda veya rahim bölgesinde kasılmalar hissettiğinizde mutlaka doktorunuza muayene olmalısınız.

Hamilelik döneminde ameliyat olmak

Olası bir ameliyat durumunda özellikle hamileliğinizin son 3 ayında yaşanabilecek bir ameliyatın söz konusu olması durumunda yaşanan komplikasyonlar erken doğumu tetikleyebilir. Doktorunuzun tavsiyesi burada dikkate alınması gereken bir durumdur.

İdrar yolu rahatsızlıkları

Can sıkıcı bir rahatsızlık olan idrar yolu enfeksiyonu veya vajinal enfeksiyon yüzünden salgılanan maddeler yüzünden bebeğinizi saran Amziyon zarının incelmesine sebep olarak erken doğuma neden olabilir.

Erken doğuma sebebiyet veren başlıca rahatsızlıkları kısaca anlatmaya çalıştık. Bu sebepler dışında erken doğumu tetikleyen unsurları da kısaca belirtmek isteriz. Bu unsurlardan bazıları annenin elinde olan diğerleri ise anatomik yapısından kaynaklanmaktadır. Her ne sebep olursa olsun hamilelik dönemi boyunca doktor kontrollerinizi eksik etmemeli ve muntazaman doktorunuza gözükmelisiniz.

Erken doğumu tetikleyen diğer unsurlar

  • Amniyotik sıvının Çok Olması
  • Anormal Kilo Değişimi (Aşağı veya Yukarı Kilo Alımı)
  • Genital Hastalıklar
  • Annenin Kronik Rahatsızlığı
  • Yetersiz veya Sağlıksız Beslenme
  • Sigara veya Alkol Kullanımı
  • Diş Eti Enfeksiyonu
  • Anemi (Kansızlık Durumu) gibi rahatsızlıklar

Hamilelik dönemi kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER