13 Ekim Pazar 2024
AnasayfaÇocukErgenlikte Beslenme ve Obezite

Ergenlikte Beslenme ve Obezite

Ergenlikte Beslenme ve Obezite

Bebeğinizin doğduğu anki ağırlığı 2500 gramdan küçük olan bebeklerin, ergenlik döneminde obezite riski daha fazladır. Bunun sebebi, çocukların insülin hormonuna karşı direnç gösterememesidir. Ergenlik döneminde düzenli beslenme ve hareket çok büyük öneme sahiptir. Ergenlikte beslenme ve obezite sorununa karşı ailelere büyük sorumluluk düşmektedir.

Özellikle bilgisayar ve fast-food ergenlerin hayatına müdahale ederek hareketsiz kalmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı aileler çocukların hayatına hareketi koymaları gerekir. Günde 45 dakikalık bir tempolu yürüyüş, merdiven inip çıkma, ip atlama ya da bisiklete binme gibi egzersizler alınan kalorilerin yakılmasına oldukça yardımcıdır. Obez olan ergenler, ergenlik döneminde obeziteden kurtulamazlar ise her 10 ergenden 7’si obez olarak hayatlarına devam edeceklerdir.

Çocukların kilo almasını önlemek için dikkat edilmesi gerekenler

Şişmanlığın tedavisi, her yaş grubunda zordur. Onun için şişmanlık ortaya çıkmadan evvel önlem alınmalıdır.

Kilo alınmaması için alınacak birkaç önlem;

  • Okullarda fiziksel aktiviteye özendirme
  • Fast food gibi hazır yiyeceklerden kesinlikle uzak durmalı
  • Kızarmış ve yağ içeriği fazla olan yiyeceklerden kaçınılmalı
  • Meyve sebze yeme alışkanlığı kazandırılmalı
  • Şekerli ve gazlı içecekler tüketilmemeli
  • Spor yapmak

Çocuklarda Obezite Tedavisi İçin Ailelerin Yapması Gerekenler

Obezite tedavisinde hasta, diyetisyen ve hekimin iş birliği içinde olması gerekir. Tedavinin en önemli amacı, hayat boyunca kilo kontrolünün sağlanmasıdır. Bunu yanında düzgün beslenme ve sporu yaşam biçimi haline getirmektir. Onun için normal büyümeyi sağlayacak kadar enerjide kısıtlama yapmak gerekecektir.

Günlük aktivite programı yaparak bu konuda kesin kararlı olarak yola çıkmalısınız. Bu egzersiz planında hafif koşu, 45 dakika hızlı hızlı yürüme, ip atlama gibi orta seviyede egzersiz önerilmektedir. Beslenme programınızı hazırlayıp bu konuda kesin kararlı olmanız gerekmektedir. Bu yüzden kesinlikle öğün atlanmamalıdır. Gün içerisinde az olması şartı ile sık sık yani günde 6 öğün beslenmeye dikkat etmelisiniz. Bunun nedeni ise mide de sürekli tokluk hissi olması gerekmektedir. Bu şekilde öğün azaltılarak mide hacmi küçültülebilir. Evde düzenli olarak salatalık, marul gibi sebzeler bulundurulmalıdır. Kalori değeri düşük olan bu besinlerden tüketmesine özen gösterilmelidir.

Ergenlik Dönemi bölümümüzdeki tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER