28 Mart Perşembe 2024
AnasayfaÇocukErgenlikte Özgüven Eksikliği

Ergenlikte Özgüven Eksikliği

Ergenlikte Özgüven Eksikliği

Çocukluktan çıkıp ergenliğe adım atan çocuklar fiziki ve psikoloji olarak değişiklikler yaşanır. Ergenlik durumu kız ve erkek çocuklarda farklı davranışlar oluşturur. Hem fiziki hem de psikolojik değişimler yaşayan çocuklarda birçok sıkıntı ve sorunlar oluşabilir. Bu sorunların başında ergenlikte özgüven eksikliği gelmektedir. Ama bunlar ergenliğin verdiği sorunlar olup zamanla çocuğunuza yardımcı ve destek olursanız geçecektir.

Ergenlik dönemindeki çocukların genelde özgüven problemi yaşarlar. Bu dönemde çocuklar kendilerini güzel olmadığını, başarısız olduğunu, kendilerini zeki ve yetenekli olmadıklarını, arkadaşlarının onlarını sevmediğini hatta ailelerinde böyle düşündüklerini, kendi başına bir şey yapamayacağını düşünerek kendilerini değersiz hissedebilirler. Sizin bu dönemde olan çocuklarınıza anlayışla yaklaşıp onun özgüvenini kazandıracak ve kendini başarılı olduğuna inandırıp, başarısız olduklarında pes etmemeyi öğretmeniz gerekecektir. Bu dönemde asi olan çocuklarla asla onları kıracak ve üzecek sözlerden kaçınılmalı ve asi durumda olduğunda daha toleranslı davranmak gerekir.

Ergenlikte Çocukların Özgüven Kazandıran Davranışlar

Ergenlikte özgüven sorunu yaşayan çocukların kendine güvenmeleri için sorumluluklar verilmelidir. Sizin davranışlarınız çocuklarınıza yansıyacaktır. Çocuğunuzdan yapmak istemediği davranışları sizin de yapmamanız gerekir. Bu yüzden sizin çevrenizdeki insanlara karşı saygılı ve hoşgörülü davranmanız çocuğunuza örnek olacaktır. Sorun yaşadığınızda her zaman sağduyulu ve sakin olmanız çocuğunuza çok iyi bir davranış olacaktır. Başarısız olduğunuz durumlarda asla pes etmeyin sizin her zaman azimli olmanız çocuğunuzda sorunlar karşısında daha güçlü olacaktır.

Çocuğunuza her zaman saygılı olun. Çocuğunuz sizinle konuşmak istediğinde göz teması kurarak dinleyin. Evde aldığınız kararlarda her zaman çocuğunuzun fikrini sorun. Fikirlerinde dürüst olarak yorum yapın. Çocukların fikirlerini sorup onları ailede her zaman yerinin ve fikrinin önemli olduğunu söyleyin. Çocuklarınızı yaptığı şeylerde takdir edin ve ödüllendirin.

Başarısız olduğu işlerde her zaman pes etmemesi gerektiğini ve başarana kadar yapması gerektiğini anlatın. Övgü dolu sözlerinizde samimi olun. Abartılı sözler çocuklara inandırıcı gelmeyebilir ve kendisinin kandırıldığını düşünebilir.

Çocuğunuzun yaptığı hatalarda dürüst olarak uyarın. Ama asla kaba konuşarak ve kızarak söylemeyin. Bu seferki yaptığın hatayı bir daha tekrar etmezsen senin için daha iyi olacaktır ve insanların hata yaptıklarında doğruyu görebildiklerini anlarlar gibi sözlerle incitmeden konuşun.

Ergenlik Dönemi bölümümüzdeki tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER