20 Nisan Cumartesi 2024
AnasayfaÇocukErgenlik Dönemindeki Ruhsal Bozukluklar

Ergenlik Dönemindeki Ruhsal Bozukluklar

Ergenlik Dönemindeki Ruhsal Bozukluklar

Çocuklarınızda yaşanabilecek ruhsal sorunların hangi sorunlardan dolayı kaynaklandığının tespitinin yapılması gerekmektedir. Yaşanacak risk faktörleri çevresel, kültürel ve genetik etkenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Ergenlik dönemindeki ruhsal bozukluklar sorunlarına kısaca örnek verelim. Depresif bozukluklar, kaygı bozuklukları, dikkat eksikliği, duygu durum bozukluğu, davranış bozuklukları, yeme bozukluklarını sayabiliriz.

Ruhsal sorunlara ilişkin risk faktörleri hangileridir?

Ailede görülen çeşitli ruhsal rahatsızlıkların sonraki kuşaklara aktarıldığı çocuk ve gençlerde genetik olarak ruhsal bozuklukların ortaya çıktığı görülmüştür. Ergenlik döneminde ortaya çıkan kişinin hormonal ve bedensel değişimleri de ruhsal sorunlara neden olmaktadır.

Genetik yatkınlıkların yanı sıra çevresel etmenler de bireyin ruhsal dünyasını önemli derecede etkilemektedir. Stres, önceki travma, depresif belirtiler, kaygı bozuklukları, bedensel yakınmalar çocuk ve gençleri önemli ölçüde etkilemektedir.

Ruhsal sorunlara ilişkin belirtiler

Ergenlik döneminde ortaya çıkan ruhsal problemlere ilişkin belirtiler çocukların gelişme evresinde uyum sağlamaya dönük olduğu evrede ortaya çıkar. Bu nedenle hormonel farklılıklarla birlikte duygusal değişimler de gelişim sürecinin önemli bir parçasıdır. Ayna karşısında saatlerce dış görünüşünü irdeleyen genç, benliğine dair arayış içerisindedir. Ergenlik dönemi bireyin kimlik kazanımının gerçekleştiği önemli bir evredir.

Doğru yaklaşım nasıl olmalı

Sevdiği insanları model olarak kendine örnek alması bu süreçte yaşanan çok olağan bir durumdur. Bu evrede ebeveynler kaygı içerisinde olsalar bile bu bir geçiş evresidir. Çocuğunun sağlıklı benlik gelişimini tamamlayabilmesi için ebeveynlerin bu sürede anlayışlı olmaları gerekmektedir. Özellikle anne ve babanın otoriter, baskın tavır ve davranışlardan kaçınması gerekir. Bu yüzden ebeveynler ergenlik döneminde gencin davranışlarını gözlemleyerek sağlıklı gelişimine katkıda bulunan tavırlar sergilemelidir.

Gencin hangi davranışının normal, hangi davranışının sorun olarak algıladığını bilemedikleri için ancak uzman psikologlardan yardım alarak öğrenebilirler. Gençlerin bu süreçte alkol ve madde kullanımı, kendine zarar verme, okul sorunları gibi öncelikli ruhsal problemler arasında yer almaktadır.

Ergenlik Dönemi bölümümüzdeki tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER