24 Nisan Çarşamba 2024
AnasayfaÇocukErgenlikte İletişim Nasıl Olmalı

Ergenlikte İletişim Nasıl Olmalı

Ergenlikte İletişim Nasıl Olmalı?

Ergenlik dönemlerinde en önemli şey ergenliğe adım atmış olan bireylerle olan iletişimdir. Bu dönem içerisinde ki ergenlik dönemindeki bireyle aynı evde yaşayan kişiler iletişimleri oldukça naif ve düşünerek yapmalıdır. Bu yazımızda ergenlikte iletişim nasıl olmalı sorunuza cevap vermeye çalışacağız.

Ergenliği yaşayan birey için bu dönem psikolojik bir dönemdir. Bu yüzden ergenlik dönemini geride bırakana kadar özgüven eksikliği, aşırı sinirlilik, duygusallık söz konusu olmaktadır. Bu dönemi en iyi şekilde atlatmak öncelik olarak ebeveyn destekleriyle en iyi şekilde atlatılır.

Bu yüzden en büyük görev ailelere düşmekle birlikte her durum ve noktada onların yanınızda olduğunuzu hissettirmeniz ve onun özgür bir birey olduğunu karşı tarafa dile getirmeniz gerekir. Böylece kendinin farkında ve düşüncelerinin farkında olarak davranışlarında gözle görülür bir değişim söz konusu olur.

Ergen bireylerin düşüncelerine saygı duyun

Size bir konu hakkında bir paylaşım yaptığı zaman onu can kulağıyla dinlemeniz gerekir. Sizin onu dinlediğinizi fark ettiği zaman sizinle her durum ve noktayı paylaşarak ortak düşünceleri, fikirleri ve bir konu üzerinde bilgi paylaşımını yaparak sizinle kopuk bir iletişim değil etkin bir iletişim kuracağına emin olabilirsiniz. Onları herkesin içinde beğenmediğiniz noktaları eleştirmeniz ergen bireyin size karşı daha agresif ve daha sinirli olmasına sebep olabilirsiniz. Bu nedenle size karşı cephe alabilir. Oysa ki bu süreç içerisinde çocuğunuza tam destek vermeniz çocuğunuzun farklı yollara ve kötü noktalara yönelmesini engelleyecektir. Hata yaptığı zaman eleştirel bir dille değil uygun bir dille anlatmanız ve hatalarını telafi edeceğine hatta ona tam olarak güvenmeniz özgüveninde de artış sağlayacaktır.

Çocuğunuza karşı her zaman sevginizi ve saygınızı ve hissettirmeye çalışın. Düşüncelerine saygı duymanız onun en hassas ve en önemli noktası olacaktır. Ona fikirlerine saygı duyduğunuz takdirde hayatında giden her durumu direkt olarak bilebilirsiniz. Çünkü anlayış gösterdiğinden dolayı sizinle her durumu rahatlıkla paylaşacaktır.

Ergen bireylerin tavır ve davranışları nelerdir?

Ergenlik döneminde olan her birey farklı bir psikoloji içerisine girer. Her bireyin ergenlik döneminde ki tavır ve davranışları farklı olabilmektedir.

Tavır ve davranışlarına şu şekilde örnek verebiliriz.

  • Sürekli olarak asi ve itiraz halinde olma
  • Farklı kıyafetler ve saçlarını değiştirme isteği
  • Odada kendi başına sürekli olarak oturma isteği
  • Kendi fikirlerini her zaman doğru olarak görme
  • Unutkanlık baş göstermesi gibi tavır ve davranışlar sergiler.

Ergenlik Dönemi bölümümüzdeki tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER