20 Nisan Cumartesi 2024
AnasayfaÇocukÇocuklarda Kabakulak Belirtileri

Çocuklarda Kabakulak Belirtileri

Çocuklarda Kabakulak Belirtileri

Eski zamanlarda oldukça yaygın olan çocuklarda kabakulak hastalığı şimdilerde ise tarihe karıştı diyebiliriz. Düzenli aşılama uygulaması sayesinde artık sık görülmeyen viral hastalıklardan bir tanesidir. Küçük yaştan itibaren kabakulak aşısı vurulmayan çocuk ve yetişkinler risk altındadır. Taşıyıcı olarak adlandırdığımız insanlardan direk temas ile ya da hava, tükürük vb. yollardan bulaşabilir. Kabakulak virüsü hem kızları hem de erkekleri eşit derecede etkilemektedir.

Kabakulak hastalığı aşı uygulamasından önce en sık 5 ila 9 yaş aralığında görülür. Yapılan araştırmalara göre hastaların %85’i 15 yaş altındadır.

Kabakulak hastalığı bulaşıcı mıdır?

Kabakulak hastalığına yakalanan kişi hapşırma ve öksürük yoluyla virüslerini çevreye yayar. Bu virüsü ağız ve burun yoluyla soluyarak vücudumuza enjekte etmiş oluruz. Bunun dışında kabakulak hastalığına yakalanan çocuğun kişisel eşyalarını kullanarak da virüsün yayılmasını sağlarız. Solunum yollarımızdan giren virüs çoğalarak kan yoluyla diğer organlarımıza ulaşır. Özellikle tükürük bezlerimize ulaşarak o bölgeyi etkisi altına alır. Kabakulak hastalığının kuluçka dönemi yaklaşık 7 ila 23 gün arasında değişmektedir.

Kabakulak hastalığının belirtileri

Genellikle kabakulak hastalığı halsizlik ve yüksek ateşle kendini göstermeye başlar. Daha sonra bu durumu baş ağrısı, iştahsızlık, kulak arkasında şişlik oluşmasıyla devam eder. Öncelikle ağrıyla birlikte tükürük bezlerinde şişlik oluşur. Ardından şişmeyle birlikte kulak kepçesi dışa doğru kıvrılmaya başlar.

Kabakulak hastalığının tedavisi

Çocuğunuzun kulağının üzerine temiz bir bezle sıcak kompres yapabilirsiniz. Bu uygulama sayesinde çocuğunuzun ağrısı hafifleyecektir. Ağız ve burun hijyenine dikkat etmekle birlikte yediği yiyecekler arasından turşu, limon ve sirke çıkarılmalıdır. Kabakulak hastalığına yakalanan kişi virüsünü diğerlerine bulaştırmaması için ayrı bir odada istirahat edilmelidir. Eğer kulak ağrısıyla birlikte çok şiddetli baş ağrısı, sürekli kusma durumu ve testislerde ağrı varsa en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizi öneriyoruz. Ayrıca kabakulak hastalığına yakalanmamak için anne babalar çocuklarını 4-6 yaş aralığındayken bir sağlık kuruluşuna götürerek aşılarını yaptırmalıdır. Kabakulak aşısı yapılan araştırmalara göre %97 koruma sağlamaktadır.

Bol Sağlıklı Günler Dileklerimizle…

Çocuk sağlığı kategorimizde yer alan tüm makalelerimiz bilgi amaçlı olup, tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Çocuğunuzun sağlığı için mutlaka doktorunuza kontrole götürmelisiniz.

Çocuk sağlığı kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER