Bebeklerde Sarılık Hastalığı
Yeni doğan bebeklerde sarılık hastalığı sıkça görülen bir rahatsızlık olup tedavisi oldukça basittir. Eğer bebeğinizin kanında bilirubin denilen maddeden fazla miktarda bulunuyorsa bebeğiniz de sarılık meydana gelir. Bu durum bebeğiniz de gözünün beyaz kısımlarının, derisinin ve ağız içinin sarı renkte görülmesine neden olur.
Bebeklerde sarılığın başlıca iki nedeni vardır;
- Bebekler yetişkinlerden yaklaşık iki kat daha fazla biluribin üretirler.
- Bebeklerin karaciğerleri tam gelişmiş değildir. Bu yüzden fazla miktarda üretilen biluribini işleyemezler.
Birçok bebeğin sarılığı doğumdan sonra yaklaşık birkaç içinde meydana gelir ve yaklaşık ikinci aylarında vücutları daha az biluribin üretir ve sarılık ortadan kaybolur.
Yeni Doğan Sarılığının Tedavileri
Fototerapi ya da Işık Tedavisi: Bebeğinizin bir dizi ultraviyole ışınlarının altındaki bir beşiğe yatırılmasıyla yapılmaktadır. Bu ultraviyole ışınlar karaciğerin bilirubinin işleme sürecine yardım eder. Sarılığın geçmesi için hemen hemen her zaman işe yarayan bir tedavidir. Işık tedavisinin bir ya da iki gün alınması gerekmektedir. Işık tedavisinin yan etkileri çok azdır.
Fiber Optik Işık Tedavisi: Henüz inceleme altında olan bir tedavi türüdür. Bebek fototerapi alıyorsa eğer anneden 1-2 gün uzakta kalmak zorundadır. Bu durumda annede ki endişeyi arttırır. Bu tedavi için bebeğiniz fiber optik madde içeren bir battaniyede sarılı olacaktır. Böylece bebeğinizi rahatlıkla tutabilir ve onu besleyebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre tedavi başarılı bir sonuç gösteriyor ancak tedavi biraz daha uzun bir zaman da gerçekleşiyor.
Kan Değişimi: Işık tedavisi bir işe yaramadıysa ya da kanda ki bilirubin miktarı daha hızlı bir şekilde yükseliyorsa doktorunuz bu tedavi şeklini önerebilir. Bu tedavi için bebeğinizden bir miktar kan alımı yapılır ve bir başkasından alınan sağlıklı kanla değiştirilir. Bebeğinizin vücudunda kalan biluribin miktarına göre bu işlem tekrarlanır.
Bol Sağlıklı Günler Dileklerimizle…
Bebek sağlığı kategorimizde yer alan tüm makalelerimiz bilgi amaçlı olup, tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Bebeğinizin sağlığı için mutlaka doktorunuza kontrole götürmelisiniz.
Bebek sağlığı bölümümüz de yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.