Adet Olamamanın Psikolojik Etkileri
Adet kadınlar için oldukça önemli bir döngüdür. Aylık olarak görülen adet döngüsünün kişiye sağladığı birçok sağlıklı yarar vardır. Örneğin hormonlar adet döngüsü sayesinde düzene girmektedir. Kadın vücudu bu döngü sayesinde kendini psikolojik ve fiziksel olarak yenilemektedir. Bu döngü gereği gibi gerçekleşmediğinde ise kişide adet olamamanın psikolojik etkileri yüzünden kaynaklı olmak üzere birçok psikolojik sorun ortaya çıkmaktadır. Kişi bu psikolojik etkilerle kendini baskı altında hissetmektedir. Birey böyle bir durumda mutlaka bir doktor gözetiminde probleminin tespitini sağlamalı ve tedavi görmelidir.
Genç kızlarda psikolojik etkileri
Adet düzensizliğinin oldukça çeşitli nedenleri olabilir. Toplumda genel olarak adet düzensizliği denildiğinde hamilelik ihtimali akla gelmektedir. Fakat bunu gibi başka birçok nedenden kişiler adet olamamaktadır. Adet olamamanın kişide bıraktığı birçok psikolojik etki mevcuttur. Örneğin ilk olarak eğer istenmeyen bir hamilelik ise hamile olma riski düşüncesi beraberinde stres ve kaygı gibi düşünceleri getirecektir. Stres adet gecikmesinin nedenleri arasında sayılabilecek bir etken olduğundan kişi stres beraberinde bir kısır döngüye girecektir. Adet göremedikçe daha çok stres olacak, stres ise adet görmesini geciktirecektir.
Bunun yanında adet görememe durumu kişide kadın hastalıkları riski düşüncesini de beraberinde getirmektedir. Bu da stres ve huzursuzluk yaratmaktadır. Kişi bu psikolojik etkilerin altında kendini adeta patlamaya hazır bir bomba gibi hissetmektedir. Kişinin bu rahatsız düşüncelerle sağlıklı bir şekilde adet olmasını beklemesi oldukça beyhude bir çabadır çünkü adet döngüsü sağlıklı bir psikolojiye ve fiziksel-hormonsal dengeye sahip kişilerde olağan seyrinde gerçekleşmektedir.
Adet olamamanın psikolojik etkileri hamilelik beklenmiyorsa kişi için oldukça yıpratıcıdır. Bu nedenle adet gecikmesini takriben yedi gün içerisinde doktora gitmekte fayda vardır. Böylece geç olmadan adet gecikmesinin nedeni öğrenilerek sorun ortadan kaldırılabilmektedir. Adet gecikmesine bahsedilen nedenler dışında ani kilo alma-verme durumları, ağır egzersizler, yeme bozuklukları mevsimsel değişimler, hormonsal değişimler neden olabilmektedir. Bunun yanında polikistik over sendromu da adet göremeyen bireylerde sıkça karşılaşılan bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bazı vakalar iki üç ay adet görmeden tedaviyi reddederek doktora gitmemektedir. Böyle durumlar daha sonra geri dönüşü olmayacak, tedavi edilemeyecek sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Bu nedenle kişi mutlaka böyle bir durumla karşılaştığında doktor yardımı almalıdır. Böylece adet görmemenin psikolojik semptomlarından da kolayca kurtulacaktır.
Regl Dönemi kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.