Hamilelik Dönemi 22.Hafta
Hamilelik Dönemi 22.Hafta dönemine girdiğimizde hamileliğimizin yarı süresini geçtiniz. Bebeğinize kavuşmak için tam 20 haftanız kaldı. 20 hafta sonra minik yavrunuza kavuşacaksınız. 22 haftalık hamilelik dönemi, bebeğinizde ve sizde olan değişimler, oldukça hızlanacaktır.
Bebeğinizdeki değişimler
- Bebeğinizin kasları bu hafta oldukça gelişmiştir.
- Doktor kontrolüne gittiğinizde ultrasonda, bebeğinizin kaşlarını çatar şekilde görebilirsiniz.
- Kirpikleri tamamen gelişen bebeğinizin, gözleri yaklaşık olarak 28. Haftaya kadar kapalı kalacaktır.
- 22 haftalık gebelik döneminde, anne karnında zıplama hareketleri yapan bebeğiniz için, bu çok eğlenceli olmaktadır.
- Bebeğiniz tam olarak 24 cm ve 370 gr civarındadır.
- Bebeğiniz sadece %1 yağ oranına sahipken, bugünden sonra vücut ısısı korumasına ve üretmesine yardımcı olacak yağ katmanları artacaktır.
Anne’ deki değişimler
- Göbeğiniz büyümeye devam etmektedir.
- 22 haftalık hamilelik döneminde ayaklarınız şişmeye başlayacak.
- 22 haftadan itibaren anne adaylarının 5 ila 6,5 kg arasında kilo almanız gerekiyor. Eğer fazla kilo aldıysanız mutlaka doktorunuzla ya da bir diyetisyenle görüşmelisiniz.
- Bu dönemde rahminiz kendini doğuma hazırlayacağı için bazı dönemlerde hafif kasılmalar hissedebilirsiniz. Buna bağlı olarak hafif kasık ağrıları da görülebilir.
- Kansızlık, bu haftadan itibaren anne adayında daha çok görülmeye başlar. Kansızlık sorununuz varsa kendinizi daha yorgun, bitkin ve halsiz hissedebilirsiniz. Hamileliğinizin en güzel dönemini yatakta geçirebilirsiniz. Bunları yaşamamak için mutlaka önleminizi almanız gerekmektedir.
- Bu dönemde anne adaylarının grip ve ishal gibi durumları da yaşadığı görülmektedir. Bu oldukça normal bir durumdur ve mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Bu tür bir hastalık geçiriyorsanız bol bol sıvı takviyesi ve C vitamini almalısınız.
- Hamilelikte yaşadığınız sorunları azaltmak için bol bol su tüketmelisiniz. Günde 3 litre su, bunun için yeterli olacaktır.
22 Haftalık hamilelik dönemi için öneriler
- Alçak topuklu rahat ayakkabıları tercih edebilirsiniz. Yüksek topuklu ayakkabılar ya da komple düz taban olan ayakkabılar sizi zorlayacaktır. Bu nedenle rahat edebileceğiniz ayakkabıları tercih etmelisiniz.
- Günlük yürüyüşlerinizi ihmal etmemelisiniz. Hafif tempoda 30 dakika yürüyüş yapmak size ve bebeğinize çok iyi gelecektir.
- Oturduğunuzda belinize boş kalmayacak şekilde yastık koymalısınız. Bu sizin daha rahat oturmanızı sağlayacaktır.
- Kuruyan ve çatlayan cildiniz için bebek yağı ve nemlendirici krem kullanabilirsiniz.
- Bu ay artan vajinal akıntılar yaşayabilirsiniz. Bu yüzden vajinal bölgenizi temiz tutmalısınız. Günlük ped kullanmanız ya da sık sık iç çamaşırınızı değiştirmelisiniz.
- Büyüyen rahminizden dolayı kabızlık sorunu yaşayabilirsiniz. Sıvı tüketiminize ve egzersizlerinize devam ederek, bağırsak hareketlerini hızlandırabilirsiniz.
- Uykusuzluk yaşamanız strese girmenize sebep olabilir. Bu nedenle gün içinde ve geceleri düzenli uyumaya özen gösterin.
- Gün içinde kendinize ve dinlenmeye vakit ayırın. Bunun için müzik dinleyebilir ya da kitap okuyabilirsiniz.
- Hamilelikte ve hamilelik sonrasında yaşayabileceğiniz depresyon riskini azaltmak için D ve E vitamini içeren besinleri tüketmeye özen gösterin.
- Endişelerinizi ve korkularınızı sevdiklerinizle paylaşabilir ve kendinizi daha rahatlamış hissedebilirsiniz.
Bu dönemde koku alma duyularınız daha fazla gelişeceği için sevdiğiniz kokuları içinize çekebilir ve tüm stresinizden biran olsun uzaklaşabilirsiniz.
Hamilelik dönemi kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.