5 Aralık Perşembe 2024
AnasayfaKadıncaTüp BebekTüp Bebekte Embriyo Kalitesi

Tüp Bebekte Embriyo Kalitesi

Tüp Bebekte Embriyo Kalitesi

Normal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan tüp bebek yönetimi yardımcı bir üreme yöntemidir. Tüp bebek yönteminde başarı elde etmek için kuşkusuz birkaç faktör vardır. Bunların başında Embriyo kalitesi gelmektedir. Bir diğer önemli faktör ise kötü kaliteli embriyolardır.

Hamileliğin oluşması için birtakım koşullarında gerçekleşmesi gerekir. Bunun başında da yumurta ve sperm hücrelerinin kaliteli olmasıdır. Bu kalite varsa ancak döllenme sağlanabilmektedir.

Aynı şekilde döllenme sonrasında da oluşan embriyoların kalitelik payı olduğu takdirde rahim içerisinde tutunması olmaktadır. Bu sebeple de tüp bebekte kaliteli embriyo önemli bir noktadır.

Tüp bebek tedavisinde başarılı olmanın yolları

  • Tüp bebekte başarılı olma şansı kadının yaşı ve embriyonun kalitesine bağlıdır.
  • Embriyo kalitesi gerekli gün beklemeleri sonrası kalitesiz olanlarının ertelenerek başarı sağlanmaktadır.
  • Yumurtanın döllenmesi için olgun olması gereklidir. Aksi takdirde her yumurta sağlıklı bir embriyoya dönüşemez.
  • Embriyo kalitesine göre transfer gününe 2. 3. ya da 5. gün transferi şeklinde karar verilir.

Tüp bebek kadın ve erkekten alınan üreme hücrelerinin dış ortamda döllenmesini sağlamak olduğundan; embriyo transferinden gebeliğin sürdürülebilmesine kadar tüm aşamalarda embriyo kalitesi düşük ise gebelik sağlanması söz konusu olmamaktadır.

Bu aşamada embriyo transferine karar verilmeden önce ayrıntılı bir inceleme ile bu başarı şansı yükseltilebilmektedir. Bu da tüp bebek ve embriyo alanında uzman ve tecrübeli olmaktan geçer. Tüp bebek tedavisinde döllenme sonrasında geçen 5-6 günlük zaman diliminden sonra düşük kaliteli embriyolar gelişimini sürdüremezler.

Bugün sayısı 2-3 güne kadar yaşayanlara oranla gebeliğin sürebilmesi açısından çok daha avantajlıdır. Bu kadar gün yaşayan embriyo ana rahminde tutunma şansı da yüksektir.

Embriyo kalitesi nasıl ölçülür?

Tüp Bebekte Embriyo Kalitesi hücre sayısı; hücrelerinin boyutlarının eşit olup olmadığı ve canlı olmayan hücrelerin de yüzdesinin tespit edilmesi ile ölçülmektedir. Her bir embriyo tek tek mikroskop altında incelenerek değerlendirilir.

Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen faktörler

Tüp bebek tedavisinde başarı elde edilmesi demek kadının yaşı; embriyoların kaliteli olması ve bunların rahimde tutunabilmesi, sperm kalitesi ile ilgilidir.

Diğer taraftan embriyo kalitesi iyi olan çiftlerde bile gebelik sağlanma durumu yaşanamıyorsa başka ayrıntılı incelemelere geçilmelidir ki; bunların başında rahim içi araştırmaları gelir.

Var olan miyom ya da yakışıklılık durumları tedavi edilip gebeliğin elde edilmesi aynı oranda artar.

Tüp bebek kategorisindeki tüm yazılarımızı görmek için BURAYA tıklayınız.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER