26 Nisan Cuma 2024
AnasayfaKadıncaTüp Bebek Tedavisinde Olası Riskler

Tüp Bebek Tedavisinde Olası Riskler

Tüp Bebek Tedavisinde Olası Riskler

Anne adayından alınan yumurtalar ve baba adayından alınan spermlerin laboratuvar ortamında döllenmesinin sağlanarak anne rahmine yerleştirilmesi sırasında gerek kullanılan ilaçlar gerek yapılan işlemler dolayısı ile yan etkiler yaşanabilmektedir. Tüp bebek tedavisinde olası riskler mevcuttur. Bunların başında uygulanan ilaçların kadında yarattığı yan etkiler gelir. Kadında verilen ilaçlar sayesinde ruh halinde ani değişimler, alerjik durumlar, karın bölgesi ağrıları, mide bulantısı, kusma ve en önemlisi yumurtaların aşırı uyarılmasından kaynaklı yumurtalık dönmesi riskidir. Tüp bebek aşamalarından biri olan yumurta toplama esnasında kadının yumurtalıklarına hassas bir işlem uygulaması yapıldığından en küçük yanlış bir hareketle kanamalar ya da enfeksiyon durumlarının yaşanması söz konusudur.

Embriyo transferinde yan etki riskleri

Tüp bebek tedavisi aşamalarından embriyo transferi sırasında ya da sonrasında kanama, ağrı ya da lekelenmeler yaşanabilir. Bu durumlarda ilgili doktor tarafından ilaç tedavisine başlatılabilir.

Çoğul hamilelik riski

Tüp bebek tedavisinde en büyük risk çoğul gebelik durumlarıdır. Tüp bebek denemelerinde çoğul gebelikler her zaman için çok arzu edilmese de konulan embriyo sayısı açısından bu risk her zaman vardır. Gerek anne gerek bebekler için çoğul gebelikleri önlemek amaçlı embriyo sayısı transferinde limit konulmuştur.

  • Tedavilerde risk faktörleri her aşamada yaşanabilecek bir durumdur.
  • Bu yüzden tedavilerde yan etkiler ve riskler; alınan ilaçlar ve uygulanan işlemler sebebiyle oluşur.
  • Tedavi sürecinde yumurta oluşamaması, döllenme sağlanamaması gibi durumlar sık sık yaşanır.
  • En büyük risklerden biride çoğul gebeliklerdir.
  • Tüp bebek denemelerinde düşük riski çok daha fazladır.

Tedavi sürecinde oluşabilecek riskler içerisinde ilaçla uyarılmaya rağmen yumurta gelişimi sağlanamaması, yeterli sayıda yumurta oluşmaması, döllenme işleminin sağlanamaması ve embriyonun rahme tutunamaması risk faktörleri arasında yer almaktadır.

Tüp bebek tedavisinde tüp bebek uzmanı ve ekibi, tüp bebek merkezi seçimleri son derece önemlidir. Konusunda uzmanlık, profesyonellik, ekibin en alt kademesine kadar gerekli olan noktadır. Bir yerde ufak bir hata tüm tedaviyi baştan sona etkiler. Mesela tedavide en önemli nokta anne adayına uygulanan ilacın dozudur. Bu ilaca başlanmadan önce tüp bebek ön görüşmesinde gerekli testler nazarında belirlenen ilaç dozları ilgili doktor tarafından uygulanması önemli detaydır. İlaç dozunun az ya da çok verilmesi her şekilde sorundur. İşte bu nokta doktorun tecrübesi ve bilgisi demektir.

Tüp bebek tedavisinde düşük riski

Tüp bebek tedavilerinde düşük riski normal gebeliklere göre çok daha fazladır. Bunun da sebebi yaşanan kısırlık sebebidir. Ya da bazen anne adayının yaşının ilerlemiş olması sebebi ile bebek tutunamaz. İlerleyen yaşlarda düşük riski %50lere kadar uzanmaktadır. Tüp bebek tedavisinde yaşanan bu durumlara ek olarak ruhsal anlamda da sık durumlar yaşanır. Alınan hormonlara istinaden vücut farklı tepkimeler vermeye başlar. Psikolojik açıdan bunalım takılmaya başlayan bir anne adayı profili doğar. Bu dönemde genelde önerilen profesyonel bir destektir. Anne ve baba adayının birbirleri ile olan iletişimi bu aşamalarda en önemli zaman dilimleridir. Böylelikle gerek tedavi esnasında gerek sonrasında psikolojik açıdan da çiftler rahatlamış olur. Unutulmamalıdır ki stres tüp bebek tedavisinde asla yer almaması gereken bir olgudur.

Tüp Bebek kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER