Şehzadeler Şehri Amasya
Orta Karadeniz bölümünde yer alan Amasya ili, Osmanlı tarihine yön veren birçok şehzadenin Amasya’da yetişmesinden dolayı şehzadeler şehri olarak ta bilinmektedir. Amasya şehri coğrafi konum olarak Karadeniz ile İç Anadolu arasında, Yeşilırmak, Çekerek ve Tersakan nehirlerinden bereketlenen verimli ovalar üzerinde bulunmaktadır.
Amasya’da Nereye Gidilir? Amasya’da Gezilecek Yerler
Pontus Kral Mezarları Amasya’da mutlaka görülmesi gereken eserlerin başında gelmektedir. Pontus Krallığında tahta geçen krallar ve yakın aile üyelerinin mezarlarının bulunduğu mezarlık görkemli bir mimariye sahip. Bunun yanı sıra Amasya Kalesi, bulunduğu konum itibariyle Osmanlı döneminin askeri dehasının izlerini gözler önüne seriyor. Ayrıca Burmalı Minare Camii ve Gümüşlü Camii, Türk-İslam mimarisinin ve inanç yaşantısının ipuçlarını taşımaktadır. Farklı inançtan toplulukların yaşadığı Amasya’da Türk-İslam hakimiyetini baskın şekilde yapılarda görmek mümkündür.
Amasya’ya dair tarihi yolculuğa çıkmak için ise, Amasya Müzesi ve Şehzadeler Müzesine uğramayı unutmayın. Fakat bunların dışında Amasya’da gezilebilecek tarihi yerler arasında Amasya Saat Kulesi, Halifet Gazi Türbesi, Mustafa Bey Hamamı, Altuntaş Hamamı, Ferhat ile Şirin Müzesi, Millî Mücadele Müzesi gibi tarihi eserler yer almaktadır.
Amasya’nın görkemli doğal zenginliği her türlü doğa aktivitesi için elverişli bir ortam sunmaktadır. Borabay Gölü Tabiat Parkı yeşil ve duru suyun harmonisini bir arada sunan ender dinlence yerlerinden biridir. Ayrıca gölde kayık ile gezintiye çıkma seçeneği de tercih edilebilirsiniz. Ayrıca Amasya Yedikır Barajı üstünde bulunan Yedi Kuğular Kuş Cenneti, etrafını çevrelen türlü çam ağaçları, su içindeki sazan balıkları ve çeşit çeşit kuş türleri ile unutulmayacak bir doğa keyfi sunmaktadır.
Amasya’da bulunan kaplıca ve içmeler, alternatif tıp turizmi bağlamında sıklıkla tercih edilen yerler olmaktadır. Bu yüzden yılın her döneminde sıcak su bulunan kaplıcalar yurdun dört bir yanından turistlerin ilgisini çekmektedir. Terziköy Kaplıcası ve Arkut Bey Kaplıcaları ile birlikte Amasya İçmeleri bu bağlamda en popüler noktalardır.
Amasya’da ne yenir? Amasya mutfağı
Amasya mutfağının en belirgin özelliği eski zamanlardan bu yana muhafaza edilen yöresel lezzetlerinin çok olmasıdır. Bunun yanı sıra Amasya mutfağı, Karadeniz mutfağının en meşhur yöresel lezzetlerinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Ayrıca Amasya mutfağında her zaman damak zevkinize uygun yemek ve tatlı çeşitleri bulabilirsiniz.
Amasya mutfağının en meşhur yöresel lezzetleri arasında çorba çeşitleri yer almaktadır. Bu çorbalar içerisinde özellikle çatal çorbası, helle çorbasını mutlaka denemelisiniz. Ayrıca ana yemek olarak bakla dolmasını, mumbar dolmasını, patlıcan çullaması, bat yemeği, ayva gallesinin tadına bakmalısınız. Son olarak tatlı menüsünde dene hasudası, hasuda tatlısı, kalburabastı ve elma tatlısı sayabiliriz.
Amasya’da ulaşım ve konaklama
Amasya iline hem karayolu hem de havayolu ile ulaşmak mümkündür. İstanbul, Ankara, Trabzon, Bursa, İzmir gibi noktalardan Amasya iline doğru birçok otobüs seferi bulunmaktadır. Ayrıca büyük şehirlerden Amasya’ya belirli aralıklarla uçak seferleri de düzenlenmektedir.
Amasya içerisinde ulaşım için ise şehir içi minibüsler ve dolmuşlar kullanılmaktadır. Bunun dışında şehir içi ulaşım hizmeti veren çok sayıda ticari taksi de bulunmaktadır. Şehir merkezinde birçok nokta yürüme mesafesinde olduğundan ayrıca araç kullanmaya gerek yoktur.
Son olarak konaklama konusunda Amasya il merkezi ve ilçelerinde çeşitli özelliklerde oteller ve pansiyonlar bulunmaktadır. Bütçenize uygun bir seçeneği tercih ederek Amasya il merkezi veya ilçelerinde kalmak mümkündür.
Yurt içi tatil kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.