Kadınlarda Yaşanan Kısırlık Sebepleri
Günümüzde evli çiftlerin yüzde 15’i anne babalık duygusunu tatmak istemektedir. Fakat bazı yaşanan rahatsızlıklardan dolayı bu hissi yaşayamamaktadırlar. Kadının veya erkeğin cinsel bozukluğu sebebiyle anne baba olamayan çiftler, dünyadaki en güzel duygudan maalesef mahrum kalmaktadırlar. Kadınlarda yaşanan kısırlık sebepleri arasında birden çok neden olabilmektedir.
Kadınlarda yaşanan kısırlık sebepleri
Yumurtlama bozuklukları
Kadınların her ay düzenli olarak vücutlarından attıkları yumurtalar vardır. Yumurtanın vücuttan atılması ile, her ay adet görülür. Fakat bazı kadınların adetleri maalesef düzensizdir ve bazen hiç görülmemektedir. İşte bu gibi durumlarda, kadınlarda yumurtlama bozukluğuna bağlı kısırlık oluşmaktadır.
Üç tür yumurtlama bozukluğu bulunmaktadır.
- Yumurta üretimini sağlayan hormonların doğuştan eksik olarak beyin sapından uyarılmaması. (Bu durumda genç kız hiç adet görmeyecektir.)
- Beyin sapının uyarması ile salgılanan hormonların normalden fazla olması. (Bu durumda genellikle rahimde bir tümör bulunup çıkartılır ve bu sayede hasta düzelir. Fakat bazı durumlarda da tümör bulunmaz, ilaç tedavisi etkili olabilir.)
- Genellikle yılda 3-4 kez adet görülmesi ile anlaşılan polikistik over sendromu adını verdiğimiz hastalık, yumurtlama bozukluğuna sebep olabilir. Yumurtalıklarda normalden fazla yumurta bulunduğu halde hasta yumurtlayamamaktadır ve bu da aşırı kilo alma, sivilce gibi problemlere de neden olmaktadır.
Tüplerin tıkalı veya hasarlı olması
Tüplerin tıkalı ve hasarlı olması durumunda, sperm ve yumurta buluşacak alan bulamayacağından bu durum gebelik durumunu olanaksız hale getirecektir. Sebepleri oldukça çeşitlidir, örneğin ameliyat sonrası karın içinin yapışık kalması, geçirilmiş bir enfeksiyon bu tarz kısırlığa neden olabilmektedir. Bunun dışında dış gebelik oluşmuş ise, bu da bir hasar yaratabilmektedir. Tedavisi mümkün bir hastalık sayılır fakat küçüklükten kapılmış verem mikrobu maalesef kalıcı bir hasara neden olabilmektedir. Yani bazıları tedavi edilebilirken, bazıları edilememektedir.
Endometriozis
Endometrium adı verilen ve rahim içini döşeyen organın rahim dışında gelişmesiyle oluşan bir hastalıktır. Rahim yüzeyi, tüpler, rahimi yerinde tutan bağlar, yumurtalıklar en sık görüldüğü yerlerdir. Endometriozis adet döneminde kanamaktadır. Bu kanamalar yapışıklıklara ve yoğun ağrılarla birlikte enfeksiyonlara neden olmaktadır. Ayrıca bu yapı yumurtalıklara yerleşirse kist oluşturacaktır. Endometriozis dolayısıyla oluşmuş olan kistlere endometrioma adı verilmektedir. Bu hastalığın bazı belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler teşhisi kolaylaştırır. Örneğin, adet öncesinde ve sırasında şiddetli ağrılar, ilişki esnasında ve sonrasında olması gerekenden daha fazla ağrının olması, düzensiz ve seyrek adetlerin görülmesi belirtileridir. Tedavisi mümkün bir hastalıktır.
Rahim ağzına ait problemler
Rahim ağzının yapısına ve bulundurduğu enfeksiyona göre kısırlık mümkündür. Oldukça sıradan kabul edilen fizyolojik akıntılar aslında, ilişkiyi kolaylaştırmakta ve spermlerin kolayca taşınmasını sağlamaktadır fakat bazı hormonların fazla salgılanmasına ve rahim ağzında kist bulundurmasına bağlı olarak, kısırlık ortaya çıkabilmektedir.
Bol Sağlıklı Günler Dileklerimizle…
Kadın hastalıkları kategorimizde yer alan tüm makalelerimiz bilgi amaçlı olup, tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Kendi sağlığınız için mutlaka doktorunuza kontrole gitmelisiniz.
Kadın Hastalıkları bölümümüzde yer alan makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.