25 Kasım Pazartesi 2024
AnasayfaÇocukÇocuk Sağlığıİshal Olan Çocuğa Evde Ne Yapılmalı

İshal Olan Çocuğa Evde Ne Yapılmalı

İshal Olan Çocuğa Evde Ne Yapılmalı

İshal yani diğer adıyla diyareyi en basit haliyle tanımlamak gerekirse sulu ve yumuşamış dışkı olarak adlandırabiliriz.  Türkiye’de zatürreden sonra en çok çocuk ölümlerinin gerçekleştiği hastalık şüphesiz ishaldir. Bunun altında yatan en önemli sebep bir çeşit enfeksiyon hastalığı olmasıdır. Ayrıca ishale parazitler, virüsler ve bakteriler de sebep olabilir. İshal hastalarının en büyük şikâyetleri arasında karın ağrısı ve mide bulantısı vardır.İshalde sulu dışkılama olduğu için bireyde sıvı kaybı meydana gelir. Eğer birey kaybettiği sıvıyı yerine koyamazsa ishal ölümcül bir hal alabilir.

İshal Olan Çocuğa Evde Ne Yapılmalı  ishal olan çocuklara bol bol sıvı takviyesi yapılmalıdır. Zaten ishal tedavisinin ilk ve temel kurallarından biri bol sıvı içeren gıdalar tüketmektir. Eğer bebeğinizde ishal ile birlikte mide bulantısı ve kusma var ise besinler az ve sık verilmelidir.

İshal olan bebeklerde anneler emzirmeyi kesmemeli, biberonla beslenen bebeklere ise eczanelerde satılan ishal mamalarından satın alınmalıdır. Ayrıca pek çok sağlık ocağında artık ağızdan sıvı tedavisi paketleri ücretsiz olarak verilmektedir. Sizde bu paketlerden temin ederek çocuğunuzun ishalinin ileri seviyeye gitmesini önleyebilirsiniz.

Çocuklarda İshal Tedavisi:

  • Çocuğunuzun temizlik kurallarına uyup uymadığına özen gösterin. Özellikle tuvaletten çıktıktan sonra ellerini yıkayıp yıkamadığına dikkat edin.
  • Çocuğunuzun ishal olduğu süre boyunca bol bol sıvı almasını sağlayın. Eczanelerde satılan ishal tozlarını satın alabileceğiniz gibi bu karışımı evde de hazırlayabilirsiniz. Bir kabın içerisine 5 su bardağı suyu boşaltın. Ardından içerisine 2 çorba kaşığı şeker ile 1 çay kaşığı tuz ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra çocuğunuza içerin. Eğer çocuğunuz 2 yaşından küçükse 1 çay bardağı, 2 yaşından büyükse 1 su bardağı şeklinde hazırlayın.
  • Bol içecek takviyesinin yanı sıra elma, muz, şeftali, kayısı gibi ishale iyi gelen meyvelerden yemesini sağlayın. Çikolata, cipsi, kola, fanta, şeker vb. yiyecekler vererek ishali tetiklemeyin.
  • Çocuğunuzun ya da bebeğinizin ishali tamı tamına 6 saatten fazla sürdüyse ve dışkısında kan görüyorsanız zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızı tavsiye ediyoruz.

Çocuk sağlığı kategorimizde yer alan makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER