19 Nisan Cuma 2024
AnasayfaBebekHamilelik DönemiHamilelik Dönemi 40.Hafta

Hamilelik Dönemi 40.Hafta

Hamilelik Dönemi 40.Hafta

Hamilelik Dönemi 40.Hafta dönemi artık hamileliğinizin sonlanacağı dönemdir. Kısa bir süre sonra bebeğinizi kollarınıza alacaksınız. Bazı anne adayları bu hafta bebeğine kavuşurken bazıları 41. bazıları da 42. hafta doğum yapabilir.

Bebeğinizdeki değişimler

  • Bu hafta bebeğiniz artık doğmaya uygun zamanı bekler. Kilosu 2700 ile 4000 gram arasındadır. Boyu ise 48 ile 56 cm arasında olacaktır. Bazı bebeklerin daha ufak bazılarının ise daha büyük olması normaldir. Ancak ortalama olarak bu değerler arasında gelişim göstermiştir.
  • Bebeğinizi doğduğu zaman dünyaya alışmak için zaman isteyecektir. Bu nedenle halen cenin pozisyonunda olması çok normal bir durumdur.
  • Bebeğiniz artık dışarıda yaşamayı gerektirecek tüm becerileri öğrenmiş ve tüm gelişimini tamamlamıştır.
  • Bebeğinizi doğduğu anda ona bol bol sarılmayı ve onu sevmeyi ihmal etmemeniz gerekir. Onu ilk kucağınıza aldığınız zaman, ikinizi arasındaki en özel an olacaktır.
  • Genel olarak 40 ila 41. haftalarda doğum meydana gelir. Ancak bazı bebeklerin 42 haftayı beklediği de gözlemlenmiştir. Doktorlar genellikle 42.Hafta tamamlanmadan bebeğin doğmasını sağlarlar. Bu durum çok nadir görülmektedir. Ancak bebeğin kafa tasının anne pelviks kemiğinden büyük olması gibi durumlarda geç doğum yaşanmaktadır.

40 Haftalık hamilelik dönemi için öneriler

  • Daha önce nasıl sancı yaşayacağını ve doğumun nasıl gerçekleşeceğini açıklamıştık. Şimdi ise doğumdan önce kendinizi rahatlatmanın yöntemlerinden biraz bahsedelim.
  • Kaslarınızı sürekli olarak gevşetmek, sizi doğumdan önce çok rahatlatacaktır. Bu gevşetmeyi sancılarınız başladığı andan itibaren de yapabilirsiniz. Baş, kollar, eller ve bacaklar için kas gevşetme yöntemlerini uygulayabilirsiniz.
  • Doğum sancılarını hafifletmenin bir başka yolu ise eşinizden yardım istemektir. Ağrı kesici kullanmadan ağrınızı hafifletmek için eşinizden şakalar, omuzlar, baş, ense, sırt, kollar ve bacaklar gibi bölümlere minik dokunuşlar yapmasını isteyebilirsiniz. Bu sizi oldukça rahatlatacaktır.
  • Doğum sancılarını hafifletmenin bir başka tekniği de masajdır. Eşinizden ya da bu konuda eğitim almış birinden masaj ile sizi rahatlatmasını isteyebilirsiniz.
  • Sancılarınızı azaltmak için en çok sevdiğiniz bir yerde olduğunuzu da hayal edebilirsiniz. Sizi huzurlu ve sakin kılan bir yere, gözlerinizi kapatarak gidin ve orda güzel zaman geçirmeye çalışın.
  • Meditasyon tekniği zihinsel rahatlamanın yanında fiziksel rahatlamayı da beraberinde getirir. Bu sayede beyninizdeki tüm kötü düşüncelerden kurtulursunuz.
  • 40 haftalık hamilelik döneminden itibaren nefes alma tekniklerini uygulamaya başlayabilirsiniz. Bu sayede doğum sırasında ve öncesinde kendinizi daha rahat ve hazırlanmış hissedebilirsiniz. Unutmayın doğru ve derin nefes almak, heyecanınızı ya da endişelerinizi bastıracak ve sizi sakinleştirecektir.

Hastaneye ne zaman gidilmeli

Doğum sancıları başladığı andan itibaren sancıların ne sıklıkta geldiğini kontrol etmeniz gerekir. Sancıların 5 ile 10 dakika aralıklarla gelmesi durumunda, 1 saat içinde hastaneye varmış olmalısınız. Eğer eviniz çok uzaktaysa ve hastaneye ulaşım zorsa, sancılar başladığı andan itibaren hastaneye gidin.

Hastaneye gittiğinizde eve geri gönderilme ihtimaliniz de vardır. Suyunuz geldi mi? Sancılarınız ne zaman başladı? Ne kadar süreyle ve hangi sıklıkta sancılarınız geliyor? Kanamanız var mı? En son ne zaman yemek yediniz? Gibi sorularla karşılaşacaksınız. Bu sorulara vereceğiniz cevaplara göre hemen doğum için servise alabilirler veya sizi geçici olarak evinize geri gönderebilirler. Ancak bunda üzülmeniz gereken bir durum yok. En kısa sürede bebeğinizi kucağınıza alacaksınız.

Doğum için hastaneye yattığınızda neler yaşanır

Doğum için hastaneye yattığınız andan itibaren her şey size hayal gibi gelecektir. Özellikle sancılarınız sıklaştıysa, doğumdan sonra bir şey hatırlamayabilirsiniz.

Size önceden bilgi vererek biraz rahatlamanızı sağlayalım;

  • Hastaneye gittiğinizde ilk önce doğum salonuna alınırsınız. Rahim açıklığınız kontrol edilir. Sonra diğer muayenelerinizi yapılır.
  • NST uygulaması yapılır ve bebeğin kalp atışları ve rahim kasılmalarının ne kadar düzenli olduğu tespit edilir.
  • Ultrason muayenesi ile bebeğin son durumu, kilosu, hangi bölgede olduğu gibi durumlar tespit edilir.
  • Sezaryen olmanızı gerektiren bir durum yoksa bir odaya alınıp beklersiniz. Bu sürede kontrolleriniz sıklıkla yapılır ve doğum için doğru zamanı bekleyeceksiniz.
  • Doğum için rahmin 10 cm açılması ve suyun gelmesi beklenir. Sancısı olmayan anne adaylarına suni sancı verilir ve açıklığın artması sağlanır. Normal doğum için tüm şartlar gerçekleştiğinde ise doğum başlatılır.
    • Sezaryen doğum yapacak olan anne adaylarına ise lokal ya da genel anestezi uygulanıp uygulanmayacağına karar verilir. Bebeğin durumu ve sağlığı açısından tüm durumlar göz önüne alınarak değerlendirme yapıldıktan sonra sezaryen kararı alınacaktır. Anestezinin ardından doktorlar doğuma başlar. Lokal anestezi yapıldıysa siz doğum aşamalarını göremezsiniz.
  • Doğumun ardından kısa bir süre sonra bebeğinizi kucağınıza alabilirsiniz. Nihayet onun ilk defa karnını doyurmanın keyfini yaşayabilirsiniz.

Tebrikler!… Hamilelik Dönemi 40.haftanın sonunda artık hamileliğiniz sona erdi ve bebeğinize sağlıklı olarak kavuştunuz. Artık her anınızın keyfini çıkarmaya başlayabilirsiniz. Allah analı babalı büyütmek nasip etsin.

Hamilelik dönemi kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER