25 Kasım Pazartesi 2024
AnasayfaÇocukÇocuklarda Sorumluluk Duygusu

Çocuklarda Sorumluluk Duygusu

Çocuklarda Sorumluluk Duygusu

Çocuklar artık 2 yaşından sonra çevresindeki her şeyi algılamayı ve merak ederek neler oluyor? gibi kavramların peşinde koşmayı öğrenirler. Artık kavrama ve görme yetenekleri oldukça gelişir. Bu yaşlarda çocuklarda sorumluluk duygusu gelişmeye başlar. Ebeveynleri olarak bu dönem içerisinde onlara sorumluluk vermeye başlayabilirsiniz.

Bu yaşlardan itibaren çocuğun önünde örnek davranışlar sergilemek ve onlara öğreteceğiniz her yeni kavramda sizlerin etkisi büyük olacaktır. Artık sizi taklit etme zamanları gelmiştir. Çevrenize, ailenize, yakınlarınıza nasıl davranış sergiliyorsunuz neler yapıyorsunuz aynısının geri dönüşünü ondan bekleyebilirsiniz artık.

Çocuklara sorumluluk kazandırmak için öncelikle onların önünde sorumluluk sahibi birer ebeveyn olduğunuzu göstermeniz gerekir. Sokakta yürürken yere çöp atıyorsanız ona ‘’yerlere çöp atmak hoş bir davranış değil’’ diyemezsiniz. Yaptığınız her hareket söylediğiniz sözle örtüşmek zorundadır. Sizler onların önünde birer modelsiniz bunu asla unutmayın!

Çocuklarınız arasında cinsiyet farkını ortaya çıkaracak davranışlarla sorumluluk vermeye kalkmayın. Kızlar sofrayı toplamaya yardımcı olsun gibi. Her işin başı bireyin sorumluluğunu kendi cinsiyetiyle değil kişiliğinin sağlamlığı ile kazanmasının öngörmesi ile oluşur.

Sorumluluk kazandırmak için eğer istediği bir şey varsa onu alması şartıyla yapması gereken davranışının düzgün olmasını beklemeyi söyleyebilirsiniz. Odasını toplamak ya da kıyafetlerini yerine asmak gibi. Sorumluluğunu kazanmasını sağlarken bunun görev değil de onun da hoşnut olabileceği davranışlar olması gerektiğini öğretin. Odasında düzenli olmasının; onun aradığını kolay bulmasının ne güzel olduğunu belirtin.

Çocuğunuzun sizinle bir şeyler yapmasına izin verin, sorumluluğunu yerine getirdiğinde onu takdir edin, fakat yanlış yaptığında kızıp bağırmak yerine daha iyisini yapabileceğini söyleyin. Sevgiyle ve anlayışla yaklaştığınız her an da onun daha iyisini yapmaya çalıştığını göreceksiniz.

Son olarak çocuğunuza vermiş olduğu bir görevi başaramadığında ona kesinlikle yapamadın, beceremedin gibi kelimeler kullanmayınız. Böyle bir durum karşısında çocuğunuzun kendine olan özgüveni kaybolacaktır.

Çocuk gelişimi kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER