25 Nisan Perşembe 2024
AnasayfaÇocukÇocuklara Özgüven Duygusu Aşılamak

Çocuklara Özgüven Duygusu Aşılamak

Çocuklara Özgüven Duygusu Aşılamak

Çocuklara Özgüven Duygusu Aşılamak anne babaların elinde olan bir durumdur. Çocuğunuza durmadan yapma, etme, sakın, dur gibi kelimelerini kullanmamanız gerekmektedir. Çocuğunuz bu kelimeler sıklıkla duyduğundan dolayı kendine olan özgüven duygusunu geliştirmez ve içine kapanık bir ruh yapısına girer. Çocuklarınızın bu durumu yaşamasını istemiyorsanız eğer onlarla beraber iş yapmayı paylaşmanız gerekiyor.

Kız çocukları için öneriler

Örneğin kız çocuğunuz için evde yemek masasını hazırlarken ondan yardım etmesini rica edebilirsiniz. Taşıyabileceği hafif parça ürünleri (tuzluk, peçete gibi) onun masaya getirmesini isteyebilirsiniz. Bu işin sonunda mutlaka ona teşekkür ve takdir etmeniz gerektiğini unutmayınız. Evde basit işler konusunda mutlaka olaya onu dahil etmeyi unutmayınız.

Erkek Çocukları için öneriler

Erkek çocukları için bu durum biraz daha farklıdır. Çocuğunuzun kendine olan özgüvenini sağlamak için babasının desteğini almak zorundasınız. Kız çocukları nasıl annesini örnek alırsa bu durum erkek çocukları içinde aynıdır. Babasından alacağı bir takdir ve teşekkür onu olumlu yönde etkileyecektir. Baba oğul ev dışında vakit geçirmelidir. Parkta babasıyla yapabileceği ufak oyunlar ya da hafta sonunda sabahları beraber markete alışverişe çıkmak çocuğunuza çok büyük etki edecektir. Çocuğunuza bir şeyler yapabildiği duygusunu aşılayabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken hususlar

Çocuğunuzdan yapmasını rica ettiğiniz olayı yapma sırasında yaşanacak talihsiz durumlarda kesinlikle çocuğunuza bağırmamanız ve sen bunu zaten yapamazsın, edemezsin gibi kelimeler kullanmaktır. Bu durumu yaşayan çocukların özgüven olayını kazanmaları ne yazık ki çok uzun süre alabilir. Bu durumda yapılabilecek tek şey yaşanan durum ile alakalı olarak çocuğunuza önemli değil, üzülme gibi kelimeler kullanmak ve yaşanan durum ile yeniden yüzleşmesine yardımcı olmanızdır.

Eğer çocuğunuzdan masaya ekmek sepetini getirmesini rica ettiniz ve getirirken ekmek sepetini düşürdü. Yapmanız gereken durum onunla beraber düşen ekmekleri beraber toplamak ve yeniden ona yardımcı olarak yeni ekmek sepetini masaya getirmesine yardımcı olmaktır. Yapmak istemiyorsa onu bu yapmaya zorlamayınız.

Sorunların çözümünde yardımcı olmanız onun sizin desteğinizi olumsuz durumlarda bile alabildiğini aşılar. Dikkat edilmesi gereken başka bir durum çocuğunuzu asla diğer çocuklarla veya varsa kardeşini örnek göstermeyiniz. Bu durum bazen içerisinden çıkılamaz bir durum haline gelecektir.

Çocuğunuza herkesin içerisinde bağırmak, nasihat vermek veya cezalandırmak çocuğunuzun hem kendine hem de size olan güveninin sarsılmasına neden olacaktır.

Çocuk Psikolojisi kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER