20 Eylül Cuma 2024
AnasayfaÇocukÇocuğum Kardeşini Kıskanıyor

Çocuğum Kardeşini Kıskanıyor

Çocuğum Kardeşini Kıskanıyor

Kardeş kıskançlığı acıma, üzüntü, öfke, nefret gibi düşüncelerin yanı sıra sevgi, yakınlık hissetme gibi duyguların karışımıyla oluşur. Çocuğum kardeşini kıskanıyor yazımızda ikinci kardeş gelme haberinden sonra çocuğunuzun yaşayabileceği durumları anlatmaya çalışacağız.

Kardeşinin dünyaya gelmesi ile ilk çocuk her şeyi kaybedeceğini, anne ve babasının sevgisinin artık yeni bebeğe kayacağını düşünmeye başlar. Çocuklarda kardeş kıskançlığı 3 ila 8 yaş arası çok yoğundur. Çünkü bu dönemde çocuklar mantıkla değil duyguyla hareket ettiklerinden daha az sevgi ve ilgi göreceklerini düşündüklerinden ve onlar için çok önemli olan oyuncaklarının bir başkası tarafından oynanacağı fikri psikolojisini bozmaya yetmektedir.

Çocuklarda kardeş kıskançlığı aynı zamanda davranış bozuklukları, iştah kaybı ve psikolojik anlamda birçok rahatsızlığa da sebep olmaktadır. Bazı çocuklar kıskançlıklarını açıkça belli ederken bazıları da hiç belli etmez. Belli eden grup bebeğe zarar vermeye hatta evden gitmesine kadar işi ilerletir. Bazı çocuklarda anne ve babasının tekrar kendisine yönelmesi için farklı farklı tepkiler vermeye, davranışlar sergilemeye başlar. Tek amaç ilgiyi üzerine çekmektir.

Kardeşini Kıskanan Bir Çocuk Neler Yapar?

Ailesine ve kardeşine karşı hem üzüntüyü hem öfkeyi bir arada yaşar. Kardeşini kıskanan bir çocuk davranışlarda gerileme durumu yaşar mesela parmak emer, altını ıslatır, bebeksi davranışlar yapar. Bazı durumlarda ise öfkeli ve saldırgan yapıda olabilirler.

Kardeş Kıskançlığı Nasıl Önlenebilir?

Bu kargaşada ebeveynlere çok iş düşmektedir. Her şeyden önce ilk çocuk kesinlikle bu duygusundan dolayı suçlanmamalıdır. Bir yargılama hele cezalandırma asla olmamalıdır. Yeni bebekle düzenin değişmeyeceği fikrinin paylaşılması ilk çocuğu rahatlatacaktır. Yeni bebek için ilk çocuktan fikir alışverişi yapmak da onun özgüvenini yeniden kazanmasında etkili olacaktır.

Kıskançlığa sebep olan durumlar

  • Kardeş kıskançlığında yeni bebeğe gösterilen ilgi durumu tetikler.
  • Yeni bir bebeğin varlığı ilk çocukta sert tepkiler verme durumlarını yaşatır.
  • Kardeşini kıskanan bir çocuk davranışlarında gerilemelere başlar.
  • Parmak emmeler ile ilgiyi kendine çekmeye çalışır.
  • Kardeşini kıskanan bir çocuk sık sık stres belirtileri gösterir.

Anne hamilelikten yeni çıkmış ve bebek bakımıyla baş başa kaldığından babaya da büyük iş düşmektedir. Gerektiğinde parka götürmeli, yemek saati ya da oyun saatinde kaliteli zaman geçirmeye gayret edilmelidir. Bebeğin ihtiyaçlarını kendi başına göremediği ilk çocuğa usulünce anlatılırsa sorunlar yavaş yavaş azalacaktır.

Çocuk Psikolojisi kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER