23 Nisan Salı 2024
AnasayfaBebekBebeklerde İnfantil Kolik Hastalığı

Bebeklerde İnfantil Kolik Hastalığı

Bebeklerde İnfantil Kolik Hastalığı

Son yıllarda yapılan araştırmalara göre her doğan bebekten 3’ünde infantil kolik hastalığı görülmektedir. Peki, bu kadar yaygın olan bu hastalık nedir, nasıl tedavi edilir? Hemen anlatalım! İnfantil kolik yani diğer adıyla gaz sancısı yeni doğan bebeklerde 2 haftalık iken başlayıp 3 aylık olana kadar devam etmektedir. Günün aynı saatlerinde gelen bu gaz sancısı bebeklerde uzun ağlama nöbetlerine neden olur. Eğer doktorunuz bebeğinize infantil kolik tespiti koymuşsa bunun hakkında detaylı bilgi almayı unutmayın.

Ayrıca bebeğinizin her ağlaması gaz sancısı nedeniyle olmayabilir. Bebeklerde gaz sancısını ayırt edebilmenin pek çok yolu vardır. Eğer bebeğiniz yüksek sesli bir ağlama içerisindeyse, sürekli ayaklarını karnını çekiyorsa ve bununla birlikte gerinme ihtiyacı duyuyorsa gaz sancısı olabilir. Her anne adayı “gaz sancısı” hakkında yeterli bilgiye sahipse kolay bir şekilde bu sorunun üstesinden gelecektir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur?

İnfantil kolik hastalığı gaz sancısı nedeniyle bebeğin sürekli ağlamasına neden olur. Buda hem bebeği hem de anneyi oldukça rahatsız eder. Fakat infantil kolik hastalığının diğer hastalıklara göre en güzel yanı belirli bir süreden sonra kendiliğinden yok olmasıdır. Bebek 3 aya kadar sancı çekmekle birlikte 3 aydan sonra sancıdan eser kalmamakta… Bebekleri bu kadar zorlayan infantil kolik hastalığının neden kaynaklandığını biliyor musunuz?

Bebeklerde bağırsak hareketliliğinin aşırı artması sonucu gaz oluşumu meydana gelir. Ayrıca bebeklerin kanının içerisinde motilin adlı bir madde bulunmaktadır. Motilin adlı bu madde mide boşalmasını hızlandırır ve doğal olarak bağırsak hareketliliği meydana gelir. Bunun yanı sıra annenin düzgün beslenmesi de bebeğin sindirim faaliyetlerini etkileyen önemli bir faktördür.

Gaz Sancısı Çeken Bebek Nasıl Sakinleştirilir?

  • Bebeğinize güven vermek amacıyla her istediğinde onu emzirin.
  • Kucağınızda hafifçe sallayarak bir yandan da ona sakinleştirici sözler söyleyerek hem doku hem de işitsel duyularını uyarın.
  • Kucağınızda yüzü yere bakacak şekilde sırtını okşamak onu rahatlatacaktır.
  • Ağlama nöbetlerine yakın banyo yaptırmak ve zeytinyağı ile vücudunu ovmak en etkili yöntemler arasındadır.

Bol Sağlıklı Günler Dileklerimizle…

Bebek sağlığı kategorimizde yer alan tüm makalelerimiz bilgi amaçlı olup, tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Bebeğinizin sağlığı için mutlaka doktorunuza kontrole götürmelisiniz.

Bebek sağlığı bölümümüz de yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER