23 Nisan Salı 2024
AnasayfaBebekBebek Fıtığı Nedir

Bebek Fıtığı Nedir

Bebek Fıtığı Nedir?

Bebeklerde sıklıkla görülen cerrahi hastalıklardan bir tanesi de bebek fıtığı rahatsızlığıdır. “Bebeklerde hiç fıtık olur mu?” dediğinizi duyar gibiyiz. Son günlerde bebeklerde fıtık hastalığı oldukça yaygınlaşmıştır. Fıtık hastalığının temeline indiğimizde çoğunun doğumsal sebeplerden meydana geldiğini görüyoruz.

Bebeklerde görülen fıtıkların bir kısmı hayati önem taşımadığı gibi zamanla kendiliğinden geçebilir. Fakat bazı fıtık çeşitleri de vardır ki mutlaka cerrahi müdahale gerektirir. Aksi takdirde ölüme kadar giden riskler taşıması mümkün… Ayrıca bebeklerde görülen fıtık çeşitleri hakkında her anne baba mutlaka bilgi sahibi olmalıdır. Bebeklerde en sık görülen üç fıtık çeşidi bulunmaktadır.

Bunlar sırasıyla:

  • Kasık Fıtığı
  • Göbek Fıtığı
  • Su Fıtığı

Bebeklerde Kasık Fıtığı Nedir?

Bebeklerde en sık görülen fıtık çeşitlerinden bir tanesi kasık fıtığıdır. Bu fıtık çeşidinin en büyük belirtileri arasında kasık aralığının şişmesi yer almaktadır. Kasık fıtığının neden, nasıl meydana geldiği henüz tam olarak bilinmemektedir.

Fakat kişiden kişiye değişse de genel olarak anne karnında kasık kanalının açık kalması ve bağırsak, karın iç organlarının bu açıklıktan aşağı inmesi sonucu oluşur. Kasık fıtığı erken doğan bebeklerde daha çok görülürken yeni doğan bebeklerde bu sayı oldukça azdır.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Nedir?

Bu fıtık çeşidinde ise göbekte bir açıklık bulunmaktadır ve bu açıklığı sadece derinin bir kısmı kapatmaktadır. Karın içi basıncı artıran durumlarda (hapşırma, öksüme) ağrısız bir şişlik mutlaka kendini belli eder.

Bebeklerde göbek fıtığı genellikle doğumsal sebeplerden kaynaklanır. Anne karnında meydana gelen göbek fıtığı genellikle karın duvarının kapanması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Bebeklerde Su Fıtığı Nedir?

Bebeklerde su fıtığı doğuştan kasık kanalının açık kalmasıyla oluşur. Karın içerisinde bulunan skrotuma adı verilen torbanın bu sıvıyı geçirme durumu hidrosel olarak adlandırılmaktadır. Bebeklerde su fıtığı 1-2 yaşına kadar büyük ölçüde kendiliğinden geçmektedir. Fakat 1 yaşından sonra karın içi sıvısı testislere zarar vermektedir. Bu nedenle ameliyatın bir yaşından sonra mutlaka yaptırılması gerekmektedir. Cerrahi fıtık operasyonlarında hastanede kalma süresi bir aksilik olmazsa eğer yaklaşık 2 gündür. Yani bebek ameliyat olduktan kısa bir süre sonra evine gidebilir.

Bol Sağlıklı Günler Dileklerimizle…

Bebek sağlığı kategorimizde yer alan tüm makalelerimiz bilgi amaçlı olup, tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Bebeğinizin sağlığı için mutlaka doktorunuza kontrole götürmelisiniz.

Bebek sağlığı bölümümüz de yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER