Mevsimine Göre Meyve Tüketmek
Aileler kendilerinin ve çocuklarının sağlığı için gıda satın almadan önce mutlaka bazı ölçütlere dikkat etmelidirler. Bu ölçütler; tabii tohum, minimum işlem, ekonomik fiyat, kolay ulaşım ve en önemlisi tazeliktir. Gıdanın miktarından çok, onun besleyiciliği ile ilgilenilmelidir. Günümüzde doğala en yakın üretim hala fabrikalaşmamış organik bahçelerdedir. Doğala yakın bulunması kolay en önemli gıdalar da meyvelerdir. Bu yüzden mevsimine göre meyve tüketmek çok önemlidir. Özellikle seralarda üretilen mevsim dışı meyvelerden uzak durmaya özen göstermelisiniz.
Meyve ve sebzelerin besin değerlerinden ziyade miktarlarıyla ilgilenilmiş bu yüzden de daha fazla gıda üretmek amacıyla tohumlarla oynanmış, meyve ve sebzelerin genetiği değiştirilmeye çalışılmıştır. Bundan olabildiğince az zarar görmenin en iyi yolu her gıdayı mevsiminde tüketmektir.
Mevsiminde gıdaların özellikleri
Meyve ve sebzelerin coğrafya ve iklim koşullarına göre farklılık göstermesi doğanın mükemmel bir kanunudur. Her meyve kendi mevsiminde yendiğinde vücuda belli oranda fayda sağlayacaktır. Vücudun bulunduğu iklime daha kolay adapte olmasını kolaylaştıracaktır. Modern tıbbın ve Nebevi Tıbbın da katkılarıyla gıdaların vücuda ‘ısıtıcı’ ve ‘soğutucu’ etkileri bulunduğu bilinmektedir. Bu ısıtma ve soğutma fiziksel anlamda değil, vücutta oluşturduğu uyarıcı etki ile alakalıdır. Isıtıcı gıdalar genelde soğuk iklimlerde ve kış mevsimlerinde tüketildiğinde vücutta ısıtıcı etki yaparak mevsime adapte olmayı sağla, aynı zamanda soğutucu gıdalar da yaz mevsimlerinde tüketildiğinde vücudu serinleterek ve rahatlatarak sindirim sıkıntısı çekilmesini ve harareti engellerler.
Doğru gıda bilinci
Soğuk/sıcak dengesini bozan durumlara örnek vermek gerekirse serada hormonlarla yetiştirilen karpuzun kış mevsiminde yenmesinde vücuda sağlayacağı hiçbir katkı yoktur, çünkü karpuz soğutucu, yaz mevsimine uygun bir gıdadır. Mevsimlerine ve aylarına göre tercih edilmesi gereken meyveler sıralandığında aşağıdaki bilgiler ortaya çıkar.
Kış meyveleri
Nar, elma, armut, mandalina, portakal, greyfurt ve ayva kış aylarında tüketebilirsiniz.
İlkbahar meyveleri
Muz, çilek, yeşil erik ve çağla ilkbahar aylarında tüketebilirsiniz.
Yaz meyveleri
Çilek, yeşil erik, kiraz, dut, kavun, karpuz, kayısı, vişne, üzüm, incir, şeftali, böğürtlen yaz aylarında tüketebilirsiniz.
Sonbahar meyveleri
Armut, nar, üzüm, elma, portakal, mandalina ve ayva sonbahar aylarında tüketebilirsiniz.
Beslenme kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.