30 Nisan Salı 2024
AnasayfaBebekBebeklerde Gelişim Gerilemesi

Bebeklerde Gelişim Gerilemesi

Bebeklerde Gelişim Gerilemesi

Bebeklerde gelişim gerilemesi günümüzde oldukça sık duyulan bir kavramdır. Riskli hamileliklerin sonucunda ya da hiçbir nedene bağlı kalmaksızın doğuştan meydana geldiği gibi sonradan da oluşabilmektedir.

Bebeklerde görülen gelişim geriliği nedenleri

Anne karnında yeterince beslenememiş ya da madde bağımlısı annelerin bebekleri ile riskli zor doğumların sonucunda gerek zihinsel gerekse de fiziksel olarak gelişim geriliği görülen bebekler dünyaya gelebilmektedir. Gelişim geriliği doğuştan olabildiği gibi dünyaya geldikten sonra da olabilmektedir. Özellikle günümüzde çalışan anne ve babaların zorunlu olarak bakıcı yanında büyüyen çocuklarda görülme sıklığını arttırmıştır. Uyaran olmayışı, ilgisizlik başlıca etkendir. Akran ve yakınlarıyla oyunlar oynamadan, konuşulmadan bir köşe de kendi haline bırakılıp büyütülen, televizyon karşısına oturtulan çocuklarda daha sık görülmektedir.

Gelişim geriliği nasıl anlaşılır?

Bebeğiniz iki yaşına gelip yürüyemiyorsa ve konuşması da gecikmişse doktor kontrolüne götürmelisiniz. Burada anne ve babanın yapması gereken elbette bebeklerini emsalleriyle yarış ya da kıyaslama içine sokmak değildir. Bebeklerin periyodik aylık kontrollerini yapan doktoru durumu mutlaka fark edecektir. Doktor kontrolü ardından konuyla ilgili uzman pedagogdan hiç zaman zaman kaybetmeden yardım alınmalıdır. Çünkü beynin en hızlı geliştiği bebeklik döneminde yol kat etmek çok hızlı olacaktır.

Özellikle doğum sonrası oluşan uyaran eksikliğine bağlı bir gerilik söz konusu ise düzenli bir tedavi ile bebeğin daha sonraki aşamalarda yaşıtlarını yakalaması mümkün olacaktır. Bebekler üç yaşına kadar altı ayda bir üç ila altı yaş arasında da senede bir defa pedagog tarafından gelişim kontrolü yapılmalıdır.

Tedavi süreci nasıldır?

  • Gelişim geriliği anne, babanın mutlak katılımıyla uzman pedagogun uygulayacağı eğitim programıyla aşılabilir ya da minimum seviyeye indirebilirsiniz.
  • Tedavi sürecinde uzman danışmanın uygulayacağı testler doğrultusunda belirleyeceği eğitim programına anne ve babaların uyması gerekmektedir. Rahatsızlığın ilerlememesi için mutlaka eğitim günlerini aksatmamalıdırlar.
  • Doktorunuzun önerdiği şekilde çocuğunuzun aktiviteleri, yatak odası gibi yaşam alanlarındaki eşyalar ona uygun hale getirilmelidir.
  • Fiziksel gelişim geriliği söz konusu ise haftanın belli günleri yapılan rehabilitasyon çalışmaları atlanmamalısınız. Önerilen sportif faaliyetler ve egzersizler evde de yapabilirsiniz.

Ailelerin bu konuya özellkle çok önem vermesi gerekmektedir. Rahatsızlığın erken teşhisi ve doktorunuzun yapacağı test sonucuna göre hareket etmelisiniz. Bu tedavi süreci sonunda ilerideki yaşantılarında gerek bebeklerin gerekse de ailelerin yaşam kalitelerini arttıracaktır.

Bebek Gelişimi bölümümüzde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER