26 Kasım Salı 2024
AnasayfaKadıncaTüp BebekTüp Bebekte Başarı Mevsimlere Göre Değişir mi

Tüp Bebekte Başarı Mevsimlere Göre Değişir mi

Tüp Bebekte Başarı Mevsimlere Göre Değişir mi?

Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin umudu olan tüp bebek ve babadan alınan yumurta ve sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında döllendirilmesi ve anne adayının rahmine yerleştirilmesidir. Tüp bebek tedavi yöntemlerinde her geçen yıl bir öncekine göre başarı oranı artmaktadır.  Tüp bebek tedavisini etkileyen, başarı oranını yükselten pek çok etmen vardır. Çocuk sahibi olamayan çiftler tedavi sürecine girerken, riskleri minimuma indirgemek için en küçük detaylara dahi dikkat etmektedir. Peki Tüp Bebekte Başarı Mevsimlere Göre Değişir mi?

Tedavi zamanını seçerken mevsime dikkat edilmeli mi?

Tedaviye başlamadan, tedavi esnasında anne ve baba adaylarının pek çok endişesi olmaktadır. Tüp bebek tedavisiyle ilgili en çok akla takılan sorulardan biri de tedavinin başarısını mevsim şartlarının etkileyip etkilemediğidir. Yapılan araştırmalar tüp bebek tedavisindeki başarıda ya da başarısızlıkta mevsimin belirleyici bir etkisi olmadığını göstermektedir. Hangi mevsimde tedavi görüldüğünün bir önemi yoktur. Dört mevsimde de tüp bebek tedavisi görülebilir.

Laboratuvarlarda sıcaklık kontrol altındadır

Anne ve baba kış mevsiminde artan hastalıkların tedaviyi olumsuz etkileyeceğinden endişe etmektedir. Bu yüzden ebeveynlerin kafası genelde karışmaktadır. Oysa mevsimsel değişikliğe bağlı oluşan hastalıklar, gribal enfeksiyonlar tüp bebek tedavisini etkilememektedir. Yazın da sıcak havanın sperm ve yumurta kalitesini düşüreceğinden endişe edilmektedir. Tüp bebek tedavisi laboratuvar ortamında uygulanan bir tedavi yöntemidir. Laboratuvarların dış dünyayla bağı kesilmiş gibi olduğundan dış koşullar tedavi sürecini kesinlikle etkilememektedir.

Yani dışarıdaki hava ister günlük güneşlik olsun ister buzlanmalar yaşanıyor olsun laboratuvardaki ısı hep aynıdır. Uygulanan tedavi ortamı, olumsuz koşullardan etkilenmeyecek şekilde dizayn edilmiştir.

Tüp bebek laboratuvarlarında sıcaklık kontrolleri sürekli yapılmaktadır. Bu yüzden embriyolar açısından mevsimin bir önemi yoktur. Embriyoların saklandığı inkübatör adı verilen aletler, embriyoların zarar görmemesi açısından anne rahmiyle aynı şekilde tasarlanmıştır.

Embriyoların dış ortamdan zarar görmemeleri için embriyoskop kamera sistemleriyle takip edilirler. Bu yüzden sıcaklıktan etkilenmemeleri adına dışarı dahi çıkarılmazlar. Sperm hücrelerinin bozulma derecesi 40’tır ve laboratuvarlarda sıcaklık klimalar sayesinde sürekli kontrol altındadır.

Tüp bebek tedavisini mevsimlerin etkileyeceğini düşünenlerin ileri sürdüğü bir diğer tez de kadınların yumurtlama fonksiyonlarının mevsimlere göre değiştiği tezidir. Kimi mevsimlerde yumurtanın daha kaliteli ya da daha çok az olması gibi bir durum söz konusu değildir. Bu konu uzun yıllardan beri var olduğundan, tüp bebek tedavisi öncesinde de yapılan araştırmalar gebe kalmanın mevsimlere göre değişmediğini ispatlamaktadır.

Tüp bebek tedavisinde mevsimlerin etkili olmama sebebini şu iki maddeyle özetleyebiliriz:

  • Tüp bebek tedavisi laboratuvar ortamında gerçekleşir ve dışarıdaki havanın önemi yoktur.
  • Yumurta kalitesi ya da sayısı mevsimlere göre değişiklik göstermez.

Sonuç olarak tüp bebek tedavisine başlamadan önce herhangi bir mevsimi seçmenin tedavinin başarısıyla ilgili hiçbir etkisi yoktur. Çiftler bu düşünceyi bir kenara bırakarak tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran başka faktörlere yönelmelidir.

Bu yüzden kendinizi hazır hissettiğiniz an, tedaviye başlamak için en uygun zamandır.

Tüp Bebek kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER