Hamilelik Dönemi 35.Hafta
Hamilelik Dönemi 35.Hafta dönemi artık doğuma adım adım yaklaştığınız bir dönemdir. Hamileliğinizin 8.Ayını doldurdunuz ve yaklaşık olarak son 5 haftanız kaldı. Her ne kadar şikayetleriniz biraz artsa da artık bebeğinizle buluşma anınıza çok az kaldı. Bu haftada bebeğinizin boyu 45-50 cm arasında, kilosu ise 2,5 kilo civarında olacaktır.
Bebeğinizdeki değişimler
- Rahmin gittikçe büyümesinin nedeni bebeğin ve rahmin içindeki amniyotik sıvının miktarında artış olmasıdır.
- Kafası hızla büyüyen bebeğinizin beyin hücreleri de bu hafta oldukça gelişecektir.
- Bebeğiniz bu haftalarda daha az hareket eder çünkü alanı biraz azalmıştır. Ancak kıpırdanma ve dönme hareketleri ile kendini belli etmeye devam eder.
Anne’ deki değişimler
- Beslenme düzenine dikkat eden anne adaylarını bu haftadan itibaren almış olduğu kilo miktarı 10 ile 13 arasında olmalıdır.
- Bu haftadan itibaren anne adaylarının hem emzirme hem de bebek için vitamin ve mineral alması gerekir. Günlük almanı gereken miktar kişiden kişiye değişeceği için bu konuda doktorunuzdan bilgi almalısınız.
- Bu haftadan itibaren bebeğiniz üst kısma yaptığı baskı hafifleyebilir ancak leğen kemiğine yaptığı baskı artacaktır. Bu baskı sonucunda idrar torbanız daha çok sıkışır ve sık sık idrara çıkmak isteyebilirsiniz.
- Bu dönemlerde en sık yaşanan sorun önde gelen plasenta sorunudur. Eğer hamileliğinizin son dönemlerinde ağrı olmadan kanama yaşıyorsanız, hemen doktorunuza bilgi vermeniz gerekir.
- Vajinal akıntı bu haftada da gelmeye devam edecektir. Bu akıntıyla birlikte kaşıntı, tahriş, yara ve yanma gibi durumlar yaşıyorsanız, hemen doktora bilgi vermeniz gerekir.
- Bu haftadan itibaren bebek ve rahim büyümesi sonucunda göğüs kafesine baskı yapılması nedeniyle nefes darlığı yaşayabilirsiniz. Bebeğiniz leğen kemiğine doğru ilerlediyse bu sıkıntı yaşamaz.
- Bu haftadan itibaren vajina ağrısı hissedebilirsiniz. Bu ağrının nedeni ise rahmin açılması olabilir. Rahmin açılması doğumun başladığını göstermez ancak hazırlandığınızı gösteren bir işarettir.
- 35 haftalık hamilelik döneminde rahim kasılmaları görülmesi de normal kabul edilir. Ancak bu kasılmalar sürekliyse ve sizi çok rahatsız edecek duruma gelmişse, mutlaka doktorunuza bilgi vermeniz gerekir.
- Hamilelik sırasında yaşanan en büyük sorunlardan biri de hemoroittir. Kabız olmanın hemoroidi tetiklediği de düşünülmektedir. Bu nedenle hamileliğini boyunca kabız olmamaya özen göstermeli ve gerekli tedbirleri almalısınız.
- Bu haftalardan itibaren ellerinizde ve ayaklarınızda karıncalanma olacaktır. Bu karıncalanmanın nedeni dokuların şişmesi ve sinirlere baskı yapmasıdır. Ellerinizde uyuşma, yarıya kadar oluyorsa karpal tünel sendromu var demektir ve hamilelerde yaygın olarak görülen bir sorundur.
35 Haftalık hamilelik dönemi için öneriler
Nefes egzersizleri hamilelik dönemi boyunca sizi rahatlatacak ve yaşadığınız tüm değişimlere uyum sağlamanızı kolaylaştıracak olan egzersizlerdir. Bu haftadan itibaren nefes egzersizleri yapmaya başlayabilirsiniz. Bu şekilde bebeğinize giden oksijen miktarının artmasına yardımcı olabilirsiniz.
Hamilelik dönemi kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.