Meyan Kökü Nedir Faydaları
Baklagillerden, sulak ve nemli yerlerde, ırmak kenarlarında yetişen yabani bir bitkidir. Boyu 50-150 santim olan meyan kökü zaman zaman 200 santimi de bulabilmektedir. Çok yıllık bir bitki olan meyan kökünün yaprakları kanat biçimindedir.
Bu bitki yan kökleri sayesinde kısa bir süre içinde çevresine yayılır. İlaç, bira endüstrilerinde ve kolalı içeceklerin yapımında kullanılmaktadır. Anadolu’da ise kökünden şerbet yapılarak tüketilir.
Meyan Kökünün Faydaları
Sağlık uzmanları tarafından meyan kökünün, bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirtilmiştir. Aynı zamanda ses kısıklığı, öksürük ve balgam söktürücü özellikleri bulunmaktadır. Ateş söktürücü özelliğinin yanında cildinizde tahrişe bağlı oluşan ağrıları azaltıcı etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
İdrar söktürücü bir etkiye sahip olan bu bitki midede meydana gelen ülser, gastrit gibi mide rahatsızlıklarına yararlıdır. Faydaları saymakla bitmeyen meyan kökünün bir diğer faydası ise kabızlıkla olan mücadelesidir. Kaslarda yaşanan krampları çözücü olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Bu bitki siroz gibi karaciğer rahatsızlıklarına faydasının yanısıra sedef hastalığı, akne, sivilce gibi cilt sorunlarına karşı kullanılmaktadır. Başka bir faydası ise ağızda oluşan yaralar için mekan kökü ile gargara yapılmasıdır.
Meyan Kökü Çayı
Meyan kökü çayını hazırlarken, üç bardak suyun içine üç tatlı kaşığı meyan kökü karıştırılır yaklaşık 20 dakika kadar kaynamaya bırakılır. Sonra bir 10 dakika daha kaynatmaya devam edilmelidir. Demlediğiniz bu çayı soğuk olarak tüketmelisiniz.
Son olarak bu çayı açken ya da yemekten sonra tüketebilirsiniz. Öğle ve akşam yemeklerinden sonra bir bardak içilmesi uygun olacaktır.
Şifalı bilgiler kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.