Meme Görüntüleme Yöntemleri
Meme kanseri günümüzde oldukça artmış hastalıklar arasında sayılmaktadır. Aslında teşhisi kolaydır fakat önemsenmeyen kadınlar dolayısıyla, ancak ilerledikten sonra fark edilebilen ve bu nedenle tedavisi zorlaşan, hatta bazı durumlarda diğer organlara da sıçrayan bir hastalık haline gelmiştir. Meme kanseri meme görüntüleme cihazları sayesinde teşhis edilebilmektedir. Erken teşhisin hayat kurtardığını söyleyen uzmanlar, özellikle 40 yaşını aşmış kadınların her yıl meme kanseri olup olmadıklarını kontrol ettirmelerini tavsiye etmektedir. Bu işlemi de yapan cihazın adı mamografidir.
Mamografi nedir?
Mamografi meme görüntüleme cihazları arasından en bilindik ve en kaliteli olanıdır. Mamografik taramalar günümüzde onlarca kişinin hayatını erken teşhis dolayısıyla kurtarmakta ve kaybetmek üzere oldukları hayatı geri vermektedir. Meme kanserinin erken teşhisi oldukça önemli bir durumdur. Çünkü meme kanseri hem bir kadının hayatını tehdit etmektedir, hem de yaşam kalitesini düşürmektedir. Meme kanseri riski 40 yaşında itibaren artmaktadır ve ülkemizde 50 yaş üzerine mamografi çekmek ücretsizdir. Maddi durumu yeterli olan kişilere 40 yaşından itibaren her yıl mamografi çektirmeleri önerilmektedir. Fakat bazı durumlar vardır ki, örneğin ailede meme kanseri görülme oranının yüksek olması gibi, işte bu durumlarda taramalara 35 yaşından, hatta mutasyon riski kanıtlanmış ise 25-30 yaşından itibaren yaptırılması önerilmektedir.
Çoğu kadınlar mamografinin de bir kanser üretme aracı olduğunu düşünme hatasına düşmektedir. Mamografi çektirmekten kaçınmakta ve kısa sürelerle çektirmemektedir. Çünkü mamografi teknoloji çağından yaşadığımız düşünülürse bir gün içerisinde, telefon ve bilgisayar kullandığımızda aldığımız radyasyon kadar radyasyon vermektedir. Abartıldığı kadar radyasyon vermemektedir ve özellikle son çıkan modern cihazlarda verdiği radyasyon oranı daha da düşürülmüştür.
Hem beynimize hem de bedenimize verdiği onca zarara rağmen akıllı telefon kullanmaktan radyasyon dolayısıyla vazgeçmiyorsak, meme kanserine erken teşhis koyan yararlı bir cihazı kullanmaktan radyasyon dolayısıyla vazgeçmek oldukça mantıksız olacaktır.
Fakat meme dokusunun hassas olması dolayısıyla elbette ki radyasyonun meme kanserine neden olma durumunun söz konusu olduğu da atlanmamalıdır. Bu mamografiden değil, kişinin genel olarak aldığı radyasyondan kaynaklanmaktadır. Ayrıca bu risk yüzde birden bile düşüktür.
Mamografi yüzde 85 olarak memede bir tümör varsa ortaya koyan bir cihazdır.
Tomosentez nedir?
Mamografi bazlı bir yöntem olan tomosentez, Türkçeye meme tomografisi olarak geçmektedir. Daha ince kesitlerle inceleme sağlayan bu yöntem, daha az radyasyon sağlamaktadır. Doz aşılmadığı miktarda ciddi bir zarar sağlamamaktadır. Mamografi üzerine yapılması zararı yarıya düşürmektedir. Mamografi ile hemen hemen aynı olarak kabul edilmektedir. Fakat mamografinin tümör bulma etkisi daha yüksektir. Tomosentezin avantajı da mamografiye oranla daha az radyasyon sağlamasıdır.
Bol Sağlıklı Günler Dileklerimizle…
Kadın hastalıkları kategorimizde yer alan tüm makalelerimiz bilgi amaçlı olup, tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Kendi sağlığınız için mutlaka doktorunuza kontrole gitmelisiniz.
Kadın Hastalıkları bölümümüzde yer alan makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.