25 Kasım Pazartesi 2024
AnasayfaBebekBebeğinizin Katı Besinlere Geçişi

Bebeğinizin Katı Besinlere Geçişi

Bebeğinizin Katı Besinlere Geçişi Nasıl Olmalı?

Bu yazımızda bebeğinizin katı besinlere geçişi konusunda sizleri aydınlatmaya çalışacağız. Anne sütü ya da eşdeğere yakın mama ile beslenen yeni doğan bebekler en erken altıncı ayından itibaren ek gıdalara geçiş yapabilirler.

Bebeğin Katı Besinlere Geçişe Hazır Olduğu Nasıl Anlaşılır?

El ve göz takibi, ağız açma, yutkunma gibi hareketleri yapabildiği döneme geldiğinde bebekler ek gıdaya geçebilir. En erken altıncı ayı bulmaktadır. Bebek açken değişik tatlarla tanıştırılması uygun olacaktır. Herhangi bir kaşıntı ve döküntüye karşı tedbirli olmak için hazırlanan ek besinler önce ufak bir çay kaşığı yardımıyla bir iki kaşık olarak verilmelidir. Daha sonra azar azar miktarı arttırılmalıdır. Yedinci aydan itibaren yumurtanın sarısı da verilebilir ve Sebze çorbalarında çeşitleri arttırılabilirsiniz. Fındık, leblebi gibi sert yiyecekler üç yaşından önce kesinlikle verilmemelidir.

Katı Besinlere Geçişte İlk Hangi Besinler Tercih Edilmelidir?

İlk geçiş daha rahat yutabileceği meyve püreleri, katıya yakın kıvamlı hazırlanmış sebze çorbaları şeklinde olmalıdır. Elma, armut, şeftali gibi mevsimine uygun meyvelerle hazırlanabilecek püreler başlangıç için çay kaşığı yardımıyla bebeğinize yedirmenizde bir sakınca olmayacaktır.

Kıvamı arttırarak hazırlanan meyve püreleri ve çorbalar ile geçiş sağlanır. Sebze çorbaları için en uygun sebzeler; kabak, havuç ve patates olmaktadır. Muhallebiler de diğer bir seçenektir. Pirinç unu ile devam sütü katılarak hazırlanan muhallebileri vermek de uygun olacaktır. İnek sütüne geçiş bir yaşından önce olmamalıdır. İnek sütü demir yönünden zayıf olması ve yabancı proteinlerle alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir.

Ek Gıda ile Beslenmeye Geçişte Doğru Yöntemler

  • Yavaş yavaş anne sütü ve devam sütüne ek olarak başlanılmalıdır. Anne sütünün yetersiz olması durumu bebeklerin ek gıdaya geçişini altıncı aydan daha erkene çekilmemelidir.
  • Gece sıklıkla uyanan bebeklere acıkmış olduğu düşüncesiyle ek gıda verilmemelidir.
    Emzirme sonrası çocuk uyumuyorsa açtır düşüncesiyle ek gıda verilmemelidir.
  • Bebeklerde glüten hassasiyeti bilinmediği için muhallebi hazırlarken dikkat edilmesi önemlidir. Besleyicilik açısından irmik daha önde gelmesine rağmen glüten hassasiyeti olabileceği düşüncesiyle ilk etapta pirinç unu ile hazırlanan muhallebileri vermek uygun olacaktır.
  • Ek gıdalara geçiş azar azar olmalı ve kesinlikle biberon kullanılmamalıdır.

Bebeğin rutin doktor kontrollerinde ek besine ne zaman geçebileceği belirtilecektir. Kafasını dik tutabilen, yutma ve ağız hareketleri beklenen düzeyde olan bebekler ancak ek gıdaya geçebilirler.

Bebek Gelişimi bölümümüzde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER