Ergenlikte Yaşanan Duygusal Özellikler
Ergenlik çağı yetişkinliğe ilk adım atma ve çocukluktan çıkma süreci olduğu için bir insanın yaşamının en önemli dönemleri olarak adlandırılır. Bu süreçte hormonlar ne çocuk ve ne de yetişkin değildir. Bu arada kalmışlık duygusu gerçekten bu süreçte hem olumlu hem olumsuz olarak kişilerde zor bir süreci de beraberinde getirmektedir. Ergenlikte yaşanan duygusal özellikler nelerdir? Ne yapılmalı? Çocuğuma nasıl destek olabilirim gibi merak ettiğiniz konulara kısaca değineceğiz.
Öncelikle bu süreci çok iyi kontrol etmek gerekmektedir. Bu dönemde ani üzülmeler, ani sevinmeler gibi duygu değişimleri sıkça yaşandığı için dengeyi sağlamak zor olabilmektedir. Bu nedenle ergenlik ebeveynler tarafından başlı başına son derece bilinçli bir şekilde kontrol edilmesi gereken ve oldukça anlayışlı davranmayı da beraberinde getiren bir yaşam şeklidir.
Bu süreçte kişinin gelişim özellikleri, çevresel koşulları ve edindiği çevrenin de etkisi ile karakteristik özellikler oluşmaya başlar. Ani öfke çıkışları da yine bu dönemde kendini gösteren tavırlar arasındadır. Bu nedenle bu dönemi yaşayan bireylere karşı bilinçli olmak ve gerekirse profesyonel destek alarak durumu kontrol etmek daha doğru bir tercih olacaktır. Ergenlik döneminde duygusal denge son derece farklı bir mekanizma ile çalıştığı için bireylerin bu dengeyi sağlaması güç bir durumu da beraberinde getirebilmektedir.
Ergenlikte duyguların ani değişim göstermesi
Hormonlarının farklı salgılandığı ve ergenliğe geçiş evresi olduğu için çocuğunuzda duygusal değişimlerin yaşanmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle kızma, ani öfkelenme ve aşırı sevinç gibi duygu durum değişikleri yaşanmaktadır. Çocuklarınız kendini ifade etmek için duygularını daha çok ön plana çıkarmanın peşindedir. Bu ifade ediş şekli bazen bağırarak, bazen ses tonunu yükselterek kendini kanıtlama çabasından ileri gelmektedir.
Ergenlikte sıkça karşılaşılan duygusal tepkiler ise şöyledir.
- Aşırı sevinç ve aşırı kızgınlık tepkileri
- Utanma ve anti sosyal bir tavır içinde olma
- Aşırı heyecanlanma ve kontrol güçlüğü
- Âşık olma ve karşı cinse ilgi duyma
- Aşırı stres hali ve kontrol güçlüğü
Ergenlik çağında ebeveynlerin nelere dikkat etmesi gerekiyor?
Ergenlik döneminde kız ve erkek çocukları hem fiziki hem de kimyasal olarak farklı tavırlar sergileyeceklerdir. Aslında bir açında ne yetişkin ne de çocuk olamadığı için bu süreci biraz zor yaşayabilmektedir. Bu nedenle aile bireylerine oldukça önemli sorumluluklar düşmektedir. Aile bu süreci çok iyi yöneterek ergenlikten yetişkinliğe sağlıklı bir geçişin kapılarını aralamış olacaktır.
Ergenlik Dönemi bölümümüzdeki tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.