Hamilelik Dönemi 33.Hafta
Artık doğuma gittikçe yaklaştığınız dönemdesiniz. Hamilelik dönemi 33.hafta’dasınız yani 8.ayınızın içindesiniz ve bebeğiniz kilosu bu hafta yaklaşık 2000 grama ulaştı. Bebeğiniz artık hızlı büyüyeceği dönemlerin içine girdi.
Bebeğinizdeki değişimler
- Bebeğiniz bu hafta artık daha büyük olduğu için tekmeleri biraz canınızı yakacaktır.
- Amniyotik sıvı en üst düzeydedir ve artık bebeğinizin hareket alanı daha kısıtlıdır.
- Bu hafta bebeğiniz bağışıklık sistemi gelişmeye başlar ve sizden aldığı antikorları kendi bünyesine doldurur.
- Bu hafta bebeğinizin hareketleri daha düzenle ve tutarlı durumdadır. Dinlendiği süreler ve hareketleri olduğu süreleri rahatlıkla hissedilebilirsiniz.
- Bu hafta bebeğin içinde olduğu amniyotik sıvı da artmada meydana gelir. Bu dönemde en sık karşılaşılan sorundur. Endişelenmeye gerek yoktur.
- Bu hafta plasentanın erken ayrılması yani dekolman adı verilen durum da gerçekleşebilir. Plasenta ciddi şekilde ayrılmadıysa gerekli tedbirler ile kontrol altına alınabilir ve endişelenmeyi gerektirecek bir durum oluşmaz. Ancak plasentanın ayrılması ciddi boyutlara geldiyse bebeğin sağlığı tehlikede olabilir. Bu sorun kendini karın ağrısı ve kanama ile belli eder. Böyle bir durumda hemen doktorunuza başvurmanız gerekir.
Anne’ deki değişimler
- Anne bu haftanın sonuna kadar toplamda 10 ile 12,5 kilo arasında almış olmalısınız.
- Bu haftadan itibaren bebeğiniz hızlı büyüyeceği için mide yanması şikâyetiniz artacaktır.
- Bu haftada bebeğin suyu gelebilir. Bu durum doğumun başladığı anlamına gelmemektedir. Eğer ayaktayken sürekli ıslaklık hissediyorsanız ve bacaklarınızdan su süzülüyorsa, hemen doktorunuzla görüşmeniz gerekir.
- Bu hafta rahim kasılmaları da yaşayabilirsiniz. Bu kasılmaların olması normaldir. Fakat 5 dakikadan daha kısa süreli oluyorsa mutlaka doktorunuza bildirmeniz gerekir.
- Bu haftadan itibaren kasık ağrıları da yaşayabilirsiniz. Kasık kemiklerinde yaşanan bu ağrı da normal kabul edilmektedir.
- Bu haftada meydana gelen kanamlar önemlidir. Kanama şiddetli ya da fazla geliyorsa hemen doktora gitmenizde fayda vardır.
33 Haftalık hamilelik dönemi için öneriler
- Tıpkı diğer haftalarda olduğu gibi bu haftalarda da dengeli ve düzenli beslenmeye özen göstermelisiniz.
- Süt ve süt ürünlerine ağırlık vermeli, bol bol vitamin ve kalsiyum almalısınız.
- Kilo aldığınız için korkmamalı ve kendinizi bu dönemde aç bırakmamalısınız. Sık sık ve azar azar yemeye devam etmelisiniz.
- Doğum kurslarına ara vermeden devam etmeye özen göstermelisiniz.
- Bu dönemde yoga ve pilates sizi oldukça rahatlatacaktır. Mutlaka sporlardan en az birini yapmaya özen gösterin. Bu sayede kendinizi daha rahat ve daha endişesiz hissedebilirsiniz.
- Bu haftadan itibaren doğum hazırlığı eğitimlerine katılabilirsiniz. Ayrıca bebeğiniz için aldığınız eşyaları da yavaş yavaş hazırlayabilirsiniz.
Allah; Analı babalı bir şekilde sağlıklı bir durumda kucağınıza almayı nasip etsin.
Hamilelik dönemi kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.