11 Kasım Pazartesi 2024
AnasayfaBebekHamilelik DönemiHamilelik Dönemi 1.Hafta

Hamilelik Dönemi 1.Hafta

Hamilelik Dönemi 1.Hafta

Hamilelik Dönemi 1.Hafta dönemi içinde iseniz henüz hamile sayılmazsınız. Çünkü bebeğiniz henüz oluşmamıştır. Bu dönemde yumurtalarınız fallop tüplerinden rahme doğru ilerlemeye başlar. Adet döneminden 2 hafta sonra hamile kalırsınız ve bebek de bu dönemde oluşmaya başlar.

1 haftalık hamilelik kan testinde belli olur mu?

Kan testinde hCG hormonu adı verilen hamilelik hormonun seviyesine bakılmaktadır. Bu seviye artış göstermişse hamilesiniz demektir. 1 haftalık hamilelik döneminde henüz bebeğiniz oluşmadığı için bu hormonun seviyesi de artmayacaktır. Bu nedenle kan testinde henüz hamile olduğunuz kesinleşmez.

1 Haftalık hamilelik ultrasonla görülebilir mi?

Bebeğin ultrasonda görülebilmesi için kesenin oluşması gerekir. Kesenin oluşması ise adetin bitim tarihinden 3 hafta sonradır. Bu nedenle henüz ultrasonda hamilelik olmaz.

Belirtileri nelerdir?

  • 1 haftalık hamilelik döneminde sık sık idrara çıkma isteği olur. Hamilelik sırasında vücuttaki kan miktarı artar ve bu da mesaneye baskı yapar. Bu baskı sonucunda sık sık idrara çıkabilirsiniz.
  • Adet gecikmesi hamileliğin en önemli belirtilerindendir. İlk hafta anne adayında adet gecikmesi olabilir. Bu gecikme 8 günden fazla olmalıdır.
  • İlk hafta anne adayında hormonsal değişimlere bağlı olarak bel ağrısı, kramplar ve şişkinlik yaşanabilir.
  • Hamilelik başlangıcında progesteron adı verilen hamilelik hormon yükseleceği için bazı anne adaylarında baş ağrısı yaşanmaktadır. Bu ağrı kansızlık ve az su tüketimi ile de alakalı olabilir.
  • Artan progesteron hormonu, hamileliğin ilk zamanlarında halsizliğe de neden olmaktadır.
  • Bazı anne adaylarında rahim genişlemesinden dolayı hamileliğin ilk zamanlarından itibaren kramp sancısı yaşayabilirsiniz.
  • Hamileliğin ilk haftasında hormonlar değişmeye başlayacağı için kadınlarda göğüs şişliği ve meme hassasiyeti yaşanmaktadır.
  • 1 haftalık hamilelik döneminde artış gösteren progesteron hormonu nedeniyle, alınan besinler bağırsaklardan daha yavaş geçer ve bu da kabızlığa neden olur.

Beslenme önerileri

  • Bu haftalarda anne adayları bebeğin kemik ve zekâ gelişimini sağlayan folik asit haplarını kullanmalıdır. Ayrıca folik asit bakımından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler ve kuruyemişler ile beslenilmelidir.
  • Bu dönemde anne adayının vitamin ve mineral hapları alması gerekir. Demir ve kalsiyum açısından zengin olan bu haplar, doktorun reçete ettiği şekilde kullanılmalıdır.
  • 1 haftalık hamilelik döneminden itibaren anne adayları günde en az 250 kalori almak zorundadır. Karbonhidrat, yağ ve protein bakımından zengin gıdalar tüketilmelidir. Süt ve süt ürünleri ile birlikte yumurta ve balık, mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır.
  • Hamilelik döneminde kabızlık sık olarak görüldüğü için anne adaylarının ilk haftadan itibaren lifli gıdalar ile beslenmesi gerekir. Mısır gevreği, pirinç, meyveler, sebzeler, muz ve kayısı gibi besinler mutlaka tüketilmelidir.

Son olarak anne adayları sigara kullanıyorsa, bu haftadan itibaren bırakmalı ve alkol tüketimini sonlandırmalıdır.

Hamilelik dönemi kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER