20 Nisan Cumartesi 2024
AnasayfaKadıncaDoğum KontrolDoğum Kontrol Yöntemleri

Doğum Kontrol Yöntemleri

Doğum Kontrol Yöntemleri

Bu yazımızda bilinen ve uygulanan tüm Doğum Kontrol Yöntemleri hakkında siz meleklerimize kısaca anlatmaya çalışacağız. Bu yöntemler arasından sağlığınızı tehdit etmeyecek olan korunma yöntemini seçerek istem dışı hamileliklerin oluşmasına engelleyebilirsiniz.

Doğum kontrol kapı

Doğum kontrol haplarında yer alan Östrojen hormonu sayesinde kadının yumurtlamasını, döllenmiş yumurtanın olgunlaşmasını ve rahime yerleşmesine engel olarak hamile kalmanızı engeller. Progesteron hormonu ise spermlerin rahim ağzından geçişine engel olarak hamile kalma durumunuzu engellemektedir. En çok kullanılan korunma yöntemidir. Doktorunuzun sizin için en uygun olacak doğum kontrol hapını kullanmalısınız.

Spermisid

Çok tavsiye edilen bir korunma yöntemi olmayan Spermisid kullanımı Vajinanın içerisine yerleştirilen köpük, Jel veya krem içerikli ürünlerdir. İlişkiden önce vajina içerisine uygulanması gerekmektedir. Spermisidlerin içeriğinde yer alan maddeler spermin rahime ulaşmadan önce öldürülmesini sağlayarak hamile kalmanızı engeller. Güvenli bir korunma yöntemi olarak tavsiye edilmemektedir.

Diyafram

Yuvarlak bir halka üzerine geçirilmiş olan kauçuk içerikli ve bariyer görevi gören bir doğum kontrol yöntemidir. İlişkiden 3 saat önce kadının diyaframın yerleştirilmesi anında diyaframın çevresine spersimit içeren jel sürülerek yerleştirilmesi gerekmektedir. Bu yüzden diyaframın yerleştirilmesi çok can sıkıcı bir durum olsa da en etkili doğum kontrol yöntemlerinden biridir. İlişkiden sonraki 6-8 saat süre sonra diyafram çıkarılmalıdır.

İmplanon

Norplant ve İmplanon uygulama şekli deri altına yerleştirilen ve içerdiği sentetik progesteron hormonunu bayanın kan dolaşımına karışarak yaklaşık olarak 3 ila 5 yıl boyunca etkili bir doğum kontrol yöntemidir.

Depo – Provera

Doğum kontrol iğnesi olarak bilinen bu yöntemde her 3 ayda bir kol veya kalçadan yapılan iğne ile korunma yöntemine verilen isimdir. Uygulanması basit olan bu yöntemde iğnenin yapılması ile kadının yumurtlama dönemini 3 ay boyunca öteler. Dünyada kadınlar tarafından en çok tercih edilen yöntem olarak bilinmektedir.

Spiral

Bu doğum kontrol yönteminde kullanılacak spiralin mutlaka uzman doktor tarafından yapılması gerekmektedir. Etkili bir korunma yöntemi olan bu durumun tek tez avantajı spiralin bağlı olduğu ipin tarafınızdan kontrol edilmesi gerekmektedir. Spiralin yerinden oynama durumu söz konusu olduğunda veya hissettiğinizde doktorunuza kontrol olmalısınız. İçerdiği materyale göre kullanım süresi 1 ila 5 yıl boyunca kullanılmaktadır.

Tüp bağlanması

Bu yöntem genellikle çocuklu annelerin kullandığı veya çocuk istemeyen bayanların tercih ettiği bir korunma yöntemidir. Genel anestezi uygulanarak yapılan bu durum kadının yumurtasını rahme ulaştıran fallop tüplerinin bağlanmasıdır. Tek dezavantajı yeniden anne olmak istediğinizde geri dönüşü zor olan bir durum olduğundan dolayı iyice düşünülmesi ve karar verilmesi gereken bir durumdur.

Vazektomi

Erkeklerde yumurtanın döllenmesini sağlayan spermlerin testislerden geçişini sağlayan kanalların kesilip bağlanmasına verilen yönteme denir. Bir nevi bayanlarda uygulanan tüp bağlama yönteminin erkek üzerinde uygulanması diyebiliriz.

Erkek Kondomu (Prezervatif)

Bilinen en klasik doğum kontrol olup erkeğin penisini saran ve kauçuk malzemeden yapılmış olan kılıftır. Erkeğin spermleri bu kılıf içerisinde kalarak rahime ulaşamazlar.

Gün Saymak

Bilinen en eski doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Günümüz zamanında tavsiye edilmeyen bir yöntemdir. Dikkat edilmesi gereken nokta kadının yumurtlama döneminde ilişkiye girmemesi olacaktır. Bu yöntemde çiftler çok dikkatli olmalı ve özen göstermelidir. Kadının adet başlangıç dönemleri dikkatlice not alınmalıdır. Adet başlangıç gününden itibaren yumurtlama dönemi 15 gün olarak baz alınmaktadır.

Geri Çekilme

Bilinen en doğal doğum kontrol yöntemidir. Erkeğin ilişki sırasında yaşadığı orgazm sonucu spermlerinin rahime ulaşmaması için orgazm öncesi geri çekme yöntemine verilen isimdir. Doğum kontrol yönteminin elinizde olmadığı bir durum olup erkeğin geri çekilememesi durumunda hamilelik durumu yaşanacaktır. Bu yüzden bu yöntemde çok dikkatli olunmalı ve alternatif korunma yöntemlerine başvurmalısınız.

Doğum kontrol kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER