25 Kasım Pazartesi 2024
AnasayfaBebekBebeklerde Rota Virüs Rahatsızlığı

Bebeklerde Rota Virüs Rahatsızlığı

Bebeklerde Rota Virüs Rahatsızlığı

Bebeklerde rota virüs rahatsızlığı ishale neden olan ve her yıl milyonlarca bebeğin sıvı kaybından dolayı hayatını yitirmesi ile sonuçlanan virüsün neden olduğu bir hastalık olarak bilinmektedir. Enfeksiyon taşıyan hastada 10 gün boyunca devam eden hastalığın 1-3 gün arasında kuluçka dönemi bulunur. Bu süreden sonra ishal ve kusma gibi şikayetler ile kendini göstermektedir. Genelde bu hastalık 0 ila 5 yaş grubunda görülmektedir.

Rota virüsü belirtileri nelerdir?

Virüsün 1-3 gün arasında kuluçka dönemi sürmektedir. İlk önce ateşle başlayan hastalık sırasında kusma ve karın ağrısı şikayetleri de beraberinde gelir. İshal oldukça sulu bir şekildedir. İştahsızlık ile beraber su kaybedildiği için sıvı kaybı ve kilo kaybı yaşanmaktadır. Rota virüsü olan çocuklar iştahsız olduklarından sıvı kaybından dolayı ciddi durumlar yaşanabilir. Ateş ve kusma gibi şikayetler 2 gün içinde kaybolur ancak ishal yaklaşık 10 gün kadar sürebilir. Hastanın mutlaka doktor gözetiminde olması gerekir. Bu esnada üst solunum yolu şikayetleri de görülmektedir.

Rota virüsünün belirtilerinde yaygın olarak görülen şikayetler şunlardır;

  • Hafif ateş
  • Karın ağrısı
  • Sulu ishal
  • İştah kaybı
  • Öksürük ve burun akıntısı

Rota virüsü olduğu nasıl anlaşılmaktadır.

Küçük çocuklarda görülen iştahsızlık kusma ve ateş belirtilerinin görülmesi ile ilk bulgular belirlenmektedir. Tam teşhis edilmesi için rota virüsü testinin yapılması gereklidir. Kısa sürede teşhisi konulan hastalık için gereken tedaviye başlanmalıdır. Bebeklerde ve çocuklarda ölümcül olabilen bu hastalık hastane de tedavi edilmesi gereken ciddi bir durumdur.

Rota virüsünden korunmanın yolları

Özellikle bebeklerde anne sütünün oldukça önemi büyüktür. Rota virüsü olan bebekler için anne sütü oldukça koruyucu olmaktadır. İshal durumunda anne sütünden kesinlikle vazgeçilmemeli yoğunluk durumunda tuzlu şekerli solüsyonlar verilerek su kaybının önlenmesi sağlanmalıdır. Anne sütü alamayanlar bebekler için bazı besinlerin verilmesi ile ishal durumunun azalmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle pirinç lapası, patates ve yoğurt gibi besinler ile bağırsakların düzenlenmesine yardımcı olmalısınız.

Rota virüsünü önlemenin tek yolu aşılanmanın yapılmasıdır. Bebeklik aşıları içinde yer almayan aşı sağlık bakanlığının öngördüğü yerlerde yapılmaktadır. Mümkün olduğunca ellerin temizlenmesi sebze ve meyvelerin iyi yıkanması gerekmektedir.

Bol Sağlıklı Günler Dileklerimizle…

Bebek sağlığı kategorimizde yer alan tüm makalelerimiz bilgi amaçlı olup, tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Bebeğinizin sağlığı için mutlaka doktorunuza kontrole götürmelisiniz.

Bebek sağlığı bölümümüz de yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER