1 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğiniz günden güne büyüdüğü gibi aylık süreçler içerisinde de gözle görülür bir şekilde hareketlerinde değişiklik meydana gelecektir. Öncelik olarak adım adım kendisini takip etmek ve aylık süreçlerin sonunda hangi durumlarında gelişim ve değişim olduğunu not ederek ileri tarihlerde hangi alanlarda gelişme kaydettiğini görebilirsiniz. Öncelik olarak 1 aylık bebek gelişimi şu şekilde seyir etmektedir;
- Bebeğinizi düz bir yüzeye yatırmış olduğunuz zaman kafasını kısa süreli olarak kaldırarak hareket ettirecektir.
- Bebeğinizi kucağınızı aldığınız zaman etrafta olan başka insanların yüzüne veya sizin yüzünüze odaklanmaya başlayacaktır.
- Bebeğiniz için aldığınız çıngırağa gerek ağlayarak ya da sakin kalarak yanıt verebilir. Böylelikle farklı bir ses ve ekipmanlara karşı bebeğinizin ne derece dikkat ettiğini anlayabilirsiniz.
- Ağlama dışında daha farklı sesler çıkarmaya başlayacaktır.
- Siz güldüğünüz zaman sizinle birlikte gülerek size eşlik ederse sakın şaşırmayın.
- 1 aylık bebeklerde olası durumlar ve gelişimler bu şekilde seyir eder ve diğer aylarda katlanarak devam etmektedir.
1 Aylık bebek refleksleri nelerdir?
1 aylık reflekslerde gelişimde olduğu reflekslerde de aynı oranda gelişimler söz konusudur. Bunlar şu şekildedir;
Emme refleksi: Emme refleksi anne karnında oluştuğundan dolayı siz onu emzirmek istediğiniz zaman kendisine parmağınızı bile yaklaştırmış olsanız direkt olarak kafasını o yöne çevirir. 1 aylık gelişim içerisinde de refleksi daha güçlü hale gelir.
Moro refleksi: Bebekler oldukça hassas olduklarından dolayı yaptığınız en ufak hareket ve durumda etkilenebilirler. Şiddetli bir durum ya da korku anında irkilme, pozisyon değişikliği sırasında bebekler genellikle ellerini ve ayaklarını kaldırırlar bu da mono refleksi olup 1 aylık süre zarfında kendisini gösterir.
Adımlama Refleksi: Bebeğinizi hava kaldırdığınız zaman tepki olarak yürüme refleksi gösterir. Adım atar gibi yapar.
Yakalama Refleksi: En önemli reflekslerden bir tanesidir. Bu refleks ile bebeğinizin dikkatli olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bebeğinizin eline parmağınızı yaklaştırıp dokunduğunuzda hemen sizin elinizi tutar ve kendini yukarı çeker.
1 Aylık bebeğin uyku düzeni nasıl olmalıdır?
1 aylık bebeklerin daha fazla gelişmesi ve büyümesi için çok fazla uykuya ihtiyacı vardır. Gün içerisinde 20-21 saat uyuyabilirler. Bu durum bebeğinizin gelişimi için oldukça faydalıdır.
Son olarak annelerin bilmesi gereken en önemli durumlardan biri olan bebeğinizin uyku saatleri sırasında beslenme süreleri uzun tutmalarıdır. Bebeğinizi 4 saate bir uyandırıp beslemeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Bebek Gelişimi bölümümüzde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.