Bebek Yatağı Nasıl Seçilir?
Yeni doğan bebeklerde ilk zamanlar sürekli uykuda geçer. Uykuda salgılanan büyüme hormonları sayesinde uyku, bebeklerin gelişimleri için çok önemlidir. Yeterli sürede alınan kaliteli uyku bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişiminin yanı sıra daha sakin bir yapıda olması için de önem teşkil eder. Bundan yüzden bebek yatağı nasıl seçilir yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.
Bebeklerin gelişim süreçlerine göre yatak seçimleri
Bu süreci yeni doğan, altı aylık ve altı aylıktan sonraki yatak seçimleri diye ayırmak faydalı olacaktır. Yeni doğan bebekler günlük yaşamlarının büyük bir zaman dilimini uykuda geçirirler. Bebekten bebeğe değişse bile uykuda geçirilen süre ortalama olarak on sekiz saati bulmaktadır. Bu yüzden hassas ciltleri için gerekli sıhhi koşulları sağlayacak yatak seçimi önemlidir.
Maddeler halinde sıralayacak olursak:
- Çok yumuşak veya bebeği rahatsız edecek sertlikte de olmamalıdır.
- Bebeğe uygun olan ortopedik yatak seçilmelidir.
- Özensiz yapılmış, sağlıksız kimyasallar içeren boyaların kullanıldığı, pütürlü yüzeyli bir takım sivri çıkıntıların olduğu yataklar da bebekler için son derece sakıncalıdır.
- Bebek yataklarına yastık konulmamalıdır. Yatak kenarlarındaki koruyucu yastıkların bağlantı ipleri sağlam olmalı ve kesinlikle uzun bırakılmamalıdır. Oynanabilen uzunlukta olan kola boyuna dolanma riski olan bu ipler, bebekler için son derece tehlikeli olacaktır.
- Yatağın hammaddesi de önemlidir. Kanserojen içermemelidir. Hassas ciltleri için antialerjik olmalı ve sentetik madde içermemelidir. Çoğu görüşe göre pamuklu yataklar seçilmelidir. Fakat bazı uzman görüşleri pamuğun içerisinde doğal madde olmasından ötürü organizmaların yaşamlarını sürdürdüğü tezinden hareketle sünger yatak seçimini önermektedirler.
- Karyolalarda bebeğin düşmesini engelleyecek sıklıkta ince parmak çubuklar emniyet için önem taşır. Kol, bacak gibi uzuvların sıkışmasını önleyecek genişlikte ve aralarından düşmesini engelleyecek sıklık ve darlıkta olmalıdır.
Altı aylıktan sonra bebek yatağı seçimi
Yeni doğan bebeğin yatak seçiminde olduğu gibi altı aylıktan sonra ki yatak seçimleri de anti bakteriyel ürünlerden seçilmelidir. Sünger, elyaf, yaylı ve lateks yatak çeşitleri mevcuttur. Elyaf yataklar alerjik bebekler için tercih edilirler. Vücut desteği konusunda bazı tartışmalara açıktır. İçlerinde en uygunu lateks yataklardır.
Lateks yatak özellikleri
Kauçuk tarzı bitkilerdeki bir bitki öz suyudur. Hava ile teması halinde katılaşan doğal bir hammaddedir. Bebek cildi için son derece sağlıklıdır. Son günlerde kullanımı da bir hayli yaygınlaşmıştır. Emici özelliği sayesinde bebeğin terlemesini önlemektedir.
Bebek hazırlığı bölümümüzde yer alan diğer makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.